Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti Internet stranica u BiH

Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti Internet stranica u BiH

SportSport.ba

Nezavisna istraživačka kuća, Gemius, obustavila je javno prikazivanje podataka o posjećenenosti BiH Internet stranica iz gemiusAudience (gA) istraživanja. 

Imajući u vidu da je do sada u javnim objavama istican samo jedan dio parametara koje prati istraživanje Gemius Audience, prevelikim isticanjem ovih parametara umanjena je cjelokupna vrijednost istraživanja.

“GemiusAudience je cjelovito istraživanje Internet publike kojeg koriste medijske agencije pri medijskom planiranju te online mediji za prodaju oglasnog prostora. GemiusAudience mjeri posjećenost web stranica i dijelova web stranica kroz razne parametre, ali isto tako bilježi socio-demografske karakteristike te prati ponašanje korisnika. Kako su svi ovi elementi sastavni dio istraživanja, uvidjeli smo da je dosadašnje javno objavljivanje dijela podataka stavilo prevelik značaj na samo jedan parametar te istovremeno umanjilo cjelokupnu vrijednost istraživanja.”, stoji u saopštenju koje je izdala kompanija Gemius.

Da bi se istraživanja posjete Internet medija u Bosni i Hercegovini unaprijedila, iz Gemiusa preporučuju osnivanje strukovnog udruženja koje bi regulisalo pravila i učesnike mjerenja, po uzoru na zemlje Evrope i regiona.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

“Daljni razvoj gemiusAudience istraživanja u BiH ovisit će o spremnosti online medija za samoregulacijom. Pitanja oko objave Gemius liste, pitanja oko pravila za sudjelovanje, pa i pitanja koja nisu vezana za Gemius poput istraživanja o vrijednosti Internet oglašavanja, na većini tržišta gdje je gemiusAudience standard  definiraju se kroz strukovna udruženja kao što je Internet Advertising Bureau (IAB). Kako bismo mogli unaprijediti naše istraživanje te i dalje sudjelovati u razvoju BiH tržišta, nadamo se da će se u BiH uskoro formirati IAB ili slično strukovno udruženje koje će legitimno predstavljati sudionike gA istraživanja. U trenutku formiranja spomenutog udruženja zadržavamo pravo vratiti javnu listu posjećenosti.”, dodaju iz Gemiusa.

Cjelokupni rezultati za juli 2014 su dostupni isključivo u sklopu software-a za medijsko planiranje -  gemiusExplorer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.