Gervinhov gol dovoljan za finale
Trk Gervinha po lijevoj strani prije gola

Afrički kup nacija

Gervinhov gol dovoljan za finale

Obala Slonovače večeas je savladala Mali golom Gervinha u 45. minuti i tako obezbijedila finale Afričkog kupa nacija, gdje će igrati protiv Zambije. Slonovi nisu u finalu bili još od 1992. godine, kada su bili domaćini ovog takmičenja. te osvojili zlato.

Odmah na startu utakmice okvir gola je spasio Mali. Nedugo zatim, tačnije u 8. minuti, Didier Drogba je šutirao iz slobodnog udarca, ali uz dosta napora Soumbeila Diakite je dobranio. Salomon Kalou je u 16. minuti sjajno uposlio Yayu Tourea, koji je šutirao iskosa sa nekoliko metara, no lopta je pogodila stativu.

Mali nije ozbiljnije zaprijetio u prvom poluvremenu. Najbolju priliku imali su u nakon 20-ak minuta igre. Međutim, Cheick Diabate i Mustapha Yatabare su se spetljali u šesnaestercu Obale Slonovače. Napadač Guingampa je na kraju šutirao, ali veoma slabo.

Kalou je u 21. minuti ušao u šesnaesterac Malija, zatim probacio loptu ispod Diakitea, no ona je otišla pored gola. Drogba je u 32. minuti još jednom pokazao kakav je majstor. Napadač Chelseaja sjajno je primio jednu dubinsku loptu, zatim se okrenuo, ali njegov udarac otišao je malo pored gola.

Gervais Yao Kouassi Gervinho u finišu prvog poluvremena probacio je loptu kroz noge Ousmaneu Bertheu, te prošao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac Malija i matirao Diakitea. Na odmor se otišlo sa prednošću izabranika Francoisa Zahouija od jednog gola.

Obala Slonovače je i u drugom poluvremenu ofanzivno, a Mali je više prelazio na protivničku polovinu nego u prvom dijelu utakmice. Dugo nije bilo pravih prilika, a prvi je zaprijetio Kalou kada je u 66. minuti šutirao iskosa po sredini gola, ali je Diakite vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner. Yatabare je imao dobru priliku za Mali u 73. minuti, no njegov udarac otišao je malo preko gola.

Drogba je u 77. minuti još jednom bio blizu pogotka. Napadač Chelseaja prošao je po desnoj strani, ali njegov šut odbranio je golman Malija. Nedugo zatim, Yaya Tooure je dobro šutirao glavom, ali preko gola. Obala Slonovače igrala je opuštenije dosta u drugom poluvremenu, ali Mali nije uspio izjednačiti, čak su u 82. minuti umalo postigli autogol.

Treba napomenuti da se Obala Slonovače u finale plasirala bez ijednog primljenog gola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.