"Slučaj Miloš Gigović": Kako se ocjenjuje fudbalsko suđenje i šta znači ocjena 7.5

Deseto kolo Premijer lige odigrano uoči reprezentativne pauze obilježio je duel Borca i Veleža, odnosno dijeljenje pravde sudijske četvorke na čelu sa Milošem Gigovićem.

"Slučaj Miloš Gigović": Kako se ocjenjuje fudbalsko suđenje i šta znači ocjena 7.5

Borac je upisao trijumf rezultatom 2:0, no gosti su se nakon susreta žalili na suđenje, a dijeljenje pravde Miloša Gigovića i njegovih pomoćnika bilo je top tema svih bosanskohercegovačkih medija, ali i ljubitelja klupskog fudbala u našoj državi.

A, kako se zapravo ocijenjuju fudbalske sudije? Pitanje je na koje odgovor vjerovatno samo znaju sudijski eksperti, no pokušat ćemo objasniti.

Dakle, na samom početku je bitno znati da ocjenu daje kontrolor suđenja, a svoj izvještaj dostavlja Komisiji za suđenje koja može potvrditi njegovu ocjenu, ili je pak "ispraviti" nakon analize suđenja.

- Prilikom ocjenjivanja sudaca u „normalnoj“ utakmici početna ocjena treba biti 8.4.
- Ocjena od 0.1 bi se oduzela kada bi sudija propustio kazniti igrača opomenom ili bi krivo opomenuo igrača.
- Ocjena od 0.1 bi se dodala kada bi sudija dozvolio prednost koja je rezultirala pogotkom
- Kako bi dobio ocjenu višu od 8.4, sudija je morao na ispravan način donijeti kritične i važne odluke (to također može biti preventivna akcija koja je pozitivno doprinijela kontroli utakmice)
- Ocjena viša od 8.4 moguća je čak i ako je težina utakmice „normalna“ zbog suđenja sudije ili je ispravno donesena krucijalna i važna odluka, tada se to treba smatrati pozitivnom tačkom za sudiju. U takvim okolnostima bi ocjena od 8.5 bila odgovarajuća uz odgovarajući opis.
- Ukoliko je na utakmici bilo puno opomena i / ili isključenje(a) i / ili kazneni udarac(ci) koji su ispravno dosuđeni kontrolor treba povećati stepen teškoće utakmice na „Vrlo teška“.
- 8.5 – 8.9: vrlo dobro suđenje u „Teškoj / Vrlo teškoj“ utakmici sa nekoliko značajnih odluka koje su ispravno donešene

No, to nije sve, odnosno sudiji se ocjena može smanjiti i za 0.2 ukoliko je njegova pogrešna odluka neizravno rezultirala sljedećim incidentima:

1. Neispravno dosuđen slobodan udarac iz kojeg je postignut pogodak
2. Nedosuđen prekršaj za obrambenu ekipu nakon čega je postignut pogodak
3. Krivo dosuđen udarac iz ugla nakon čega je postignut pogodak
4. Pogrešna odluka ofsajda nakon koje se neizravno postiže pogodak ili pogodak nije priznat

U situacijama kada je pogrešna odluka sudije izravno rezultirala postignutim pogotkom, takva odluka smatra se važnom sudijskom pogreškom, te će u takvim situacijama uticati na konačnu ocjenu sudiji, te prema tome ocjena mora biti manja od 8.0.

U slučaju ocjene manje od 7.7, (slučaj Gigović) kontrolor mora spomenuti aspekte za poboljšanje, prenijeti ih sudiji, pomoćnom sudiji ili dodatnom pomoćnom sudiji te ih unijeti u izvještaj.

Koje su glavne tačke za analizu suđenja?

- Prepoznati svaki proaktivni ili preventivni ključni moment(e) / odluke koje utiču na tok utakmice.
- Procijeniti reakcije za promjenom tempa i odluke kao odgovor na zahtjeve utakmice
- Razmotriti posljedice teških situacija/odluka o naknadnim odlukama (osobnost), dosljednost i hrabrost.
- Timski rad
- Nadoknada izgubljenog vremena

Posebna pažnja treba se obratiti na važne odluke:

- Prekršaji/simuliranje u i oko kaznenog prostora.
- Onemogućavanje izglednih prilika za postizanje pogotka / onemogućavanje obećavajućih prilika za postizanje pogotka.
- Nasilno ponašanje i upotreba prekomjerne snage.
- Masovni sukobi između igrača i prigovori na odluke službenih osoba utakmice.
- Druga opomena igraču
- Odlučujuće odluke o ofsajdu sa akcentom da li je pogrešnom odlukom onemogućavanje izglednih prilika za postizanje pogotka ili obećavajućih prilika za postizanje pogotka (uglavnom za pomoćnog sudiju).
- Tačnost u vezi krucijalnih incidenata u kaznenom prostoru.

Očite pogreške u suđenju uključuju sljedeće:

- Propust u prepoznavanju i postupanju kod očitog prekršaja koji se kažnjava drugom opomenom
- Propust da se s terena za igru isključi igrač zbog očitog prekršaja koji se kažnjava isključenjem
- Očita pogrešna procjena kod dosuđivanja kaznenog udarca/nedosuđivanja
- Značajno pogrešno tumačenje Pravila nogometne igre
- Propust u označavanju kažnjivog ofsajda, koje je rezultiralo pogotkom/označavanje nepostojećeg ofsajda u izglednoj prilici za postizanje pogotka
- Pogrešno tumačenje izgledne situacije za postizanje pogotka

Kako izgleda ocjenjivačka tablica za glavne sudije:

9.0 – 10 - Odlično suđenje u zahtjevnoj utakmici.
8.5 – 8.9 - Vrlo dobro. Ispravno donesena(e) važna(e) odluka(e) u prilično izazovnoj/izazovnoj utakmici.
8.3 – 8.4 - Dobro. Očekivana razina suđenja u normalnoj utakmici, uz poruku da taj sudija treba nastaviti na ovom nivou suđenja i u sljedećoj utakmici.
8.2 - Zadovoljavajuće suđenje. U slučaju kada se suđenje ocjenjuje „zadovoljavajućim“ potrebno je navesti manja područja koje treba poboljšati.
8.0 – 8.1 - Zadovoljavajuće. U slučaju kada se suđenje ocjenjuje „zadovoljavajućim“ potrebno je navesti važna područja za poboljšanje
7.9 - Za suđenje kada je sudija zaslužio ocjenu 8.3 ili više, ali je imao jednu bitnu sudijsku pogrešku (kaocrveni karton, kazneni udarac,...). Maksimalna ocjena je 7.9. Upisati u dodatnu kućicu ocjenu koju biste dodijelili da nije bilo bitne sudijske pogreške.
7.8 - Za suđenje kada bi sudija trebao dobiti 8.0, 8.1 ili 8.2 ali sa očitom sudijskom pogreškom (kao crveni karton, kazneni udarac,...). Maksimalna ocjena je 7.8. Upisati u dodatnu kućicu ocjenu koju biste dodijelili da nije bilo bitne sudijske pogreške.
7.5 – 7.7  - Ispod očekivanja / Loša kontrola / Značajna(e) tačka(e) za poboljšanje. Za suđenje kada sudija nije imao bitnu sudijsku pogrešku ali nije imao potpunu kontrolu nad
utakmicom i ima značajne tačke za poboljšanje.
7.0 – 7.4 - Ispod očekivanja sa lošom kontrolom tokom cijele utakmice, uključujući suđenje sa jednom bitnom pogreškom ili suđenje sa dvije ili više bitnih sudačkih pogrešaka (kao crveni karton, kazneni udarac,...) i eventualno drugih značajnih područja koja zahtijevaju poboljšanje.
6.0 – 6.9 - Neprihvatljivo suđenje je za nedopustivo suđenje sa bitnim sudijskim greškama, velika disciplinska nedosljednost i/ili bez kontrole nad utakmicom. Kada je dodijeljena ocjena niža od 7.0 Izvještaj Kontrolora suđenja mora biti proslijeđen Komisiji fudbalskih sudija sa detaljnim objašnjenjima.

A, sada "slučaj" Gigović

Dakle, nakon što smo se upoznali sa važnim pravilima ocjenjivanja sudija okrećemo se Milošu Gigoviću, odnosno njegovom suđenju i dešavanjima na Komitetu za suđenje.

Pomenuti sudija je od kontrolora suđenja, nezvanično, dobio ocjenu 7.2, što je suđenje ispod očekivanja sa lošom kontrolom tokom cijele utakmice, uključujući suđenje sa jednom bitnom pogreškom ili suđenje sa dvije ili više bitnih sudačkih pogrešaka (kao crveni karton, kazneni udarac,...) i eventualno drugih značajnih područja koja zahtijevaju poboljšanje.

Bitna pogreška, po ocjeni kontrolora suđenja na susretu Borac - Velež bila je crveni karton za Brandaa, no detaljnom analizom Komitet za sudije je utvrdio da je crveni karton, odnosno drugi žuti, opravdano pokazan ofanzivnom fudbaleru mostarske ekipe što znači da je njegovo suđenje okarakterisano kao suđenje bez bitne sudijske pogreške. Upravo iz tog razloga ocjena 7.2 je kako SportSport.ba nezvanično saznaje "prepravljena" na ocjenu 7.5.

A, ocjene od 7.5 do 7.7 znače da je suđenje bilo ispod očekivanja sa lošom kontrolom i značajnaim tačkama za poboljšanje. No, i za suđenje kada sudija nije imao bitnu sudijsku pogrešku ali nije imao potpunu kontrolu nad utakmicom i ima značajne tačke za poboljšanje.

Dakle, da zaključimo, Gigović će "odmoriti" određeni period, a u formu će se pokušati vratiti suđenjem omladinskih liga i utakmica u Prvoj ligi Republike Srpske, a kada se vrati u formu i na premijerligaške terene, ukoliko želi ostati na listi i u narednoj sezoni morat će popraviti svoje suđenje.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (19)

Interes Bosnjaka FK Sarajevo. Interes Hrvata HSK Zrinjski. Interes Srba FK Borac. Do kada god bude tako imat cemo najlosiju ligu u Europi bez predstavnika u EU takmicenjima.Politika je u svim porama BH pa tako i u sportu.Milos Gigovic je samo jedan od slucaja, veci krivci za ovu situaciji kakvu imamo trenutno su BH klubovi koji odobravaju i sute jer je njima dobro, do kada god bude ovaka situacija i pojedini klubovi budu povlasteni ne ocekujte napredak.

Pikachu11

Nemoj stavljat Sarajevo u taj koš... Sve ostalo ok...

Zagor

Po čemu je to interes Bošnjaka FK Sarajevo?

zizu82

Begić-pitar,Džemidžić-pitar,Pilav-pitar,šta ti nije jasno?

milivoje

@milivoje ...dok vam je Osim sjedio u savezu i stimao titule i utakmice niste se zalili?

MangasColoradas

Znam da ti je to tesko svatiti kao navijacu Sarajeva, ali ocigledno je da ste povlasteni od BH sudija.Evo i ovaj zadnji primjer sa Gigovicem u komitetu za suđenje dvojica clanova koja su bila za da se potvrdi negativna ocjena Milosu Gigovicu su uslivljavana od dva clana iz RS-a kako su oni progledali kroz prste Harisu Kaljancu za situaciju koja je bioa na utakmicu Sarajeva.To ti govori dovoljno kako funkcionisu stvari znaci ti meni ja tebi dok je mirno u Sarajevu,Banja Lucu,Z. Mostaru mirna Bosna.

Pikachu11

Milos je zasluzio ocjenu 0 - jako lose sudjenje prema Velezu , a sto se tice sudjenja u korist Borca dao bi mu ocjenu 10 . Bilo kako bilo posto sada odmara mogao bi malo na pijacu kod Rame da nosa vrece krompira , to mu je plafon

Rajvosa2019

Treba ovu stoku izbaciti iz BH fudbala a prije njega takozvanog pocasnog predsjednika prvo nabiti nogom pa onog Djemidjica Pilava i sve ove kriminalce iz saveza koji drze ovakve sudije na listama.Oni su ti koji mogu popraviti stanje a ne cine nista ,zato oni moraju ici sto prije

rodjak

I sta cemo sad strucnjaci??? Savez potvrdio da je bilo sitnih gresaka a sve ostalo ok... crveni karton cist ko suza... ali normalno mahalci znaju bolje od sudijske organizacije...

1601834469

Seljak, zamisli da kvalitetne ekipe poput Sarajeva ili Želje propuste titulu zbog Borca cija kvaliteta se množi sa nulom kad se poredi sa ova dva kluba. Budimo realni, zasto je ocjena prepravljena, covjek je uticao direktno ma rezultat a u tom slučaju se utakmica ponavlja i bas me zanima kako bi onda igrao Borac, ako uzmemo u obzir napade Veleza i posjed lopte tj statistiku utakmice i 0:0 bi bilo previse za prevarante iz Borca. Da li tak covjek zna da nije oštetio samo Velez nego i svaki drugi klub koji se bori za vrh tabele. Da li zna da gdje se god pojavi (osim u Banja Luci) ljudi ce ga mrko gledati i nece mirno hodati. Neka mu narod i pravi navijači budu kazna. Neka mu je kazna sto ce spuštene glave hodati cim izađe iz Banja Luke. A mi idemo dalje jer uspravne glave mozemo proci kroz cijelu državu. MUSVDG

user1579962154

Lik je dobro sudio pregledao sam snimak inserte utakmice realno cojek je solidno odradio posao sve je ovo stvar osobnog misljenja i mjesta odakle dolazite ako ste Hercegovina on je los ako ste banja luka super ja sam iz Federacije mislim da je solidno odradio posao treneri su imali medjusobni obracun verbalni i sve se slomilo na sudiju jak domaca ekipa bolja protiv srcani igraca

Alen23

De ne rise

Starmo1922

Svaka cast za komentar slazem se s tobom...

1601834469

Samo smjena sudijskog komiteta,oni su tu odavno,usemili se i izvrsavaju zelje pojedinih klubova i sudija i to ,kazu naplate debelo.SMJENA KOMITETA ZA SUDIJE

enko

Gigovic će se vjerovatno vrlo brzo vratiti na terene PL. Eh sad, da su vodeći ljudi klubova PL(izuzev Borca) pametni-cim se on vrati da ponovo sudi, trebali bi tražiti da se Gigovic zbog konstantnog lošeg suđenja ne delegira tim timovima za njihove utakmice. Dakle svi timovi(osim borca jer je to njihov sudac) bi trebali da tako kažem "bojkotovati" Miloša Gigovica. Ako se svi pobune protiv njega, valjda će ga i izbaciti iz viših rangova takmičenja.

Mahatma_Barbie

Pikachu11, drug zaboravio si i da kazes da je interes radnika na zeljeznici FK ili NK ZELJANA....!

hzsg

Za 7.1 dobija 12 tekmi zabrane Za 7.5 dobija do 8 tekmi zabrane Naravno NSFBiH opet popustio,SNSD poklopio naše jadove iz federacije

milivoje

Eto @milivoje izgura ti bebo da ti napisu objasnjenje. Bravo.

pjanke.sa
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.