"Slučaj Miloš Gigović": Kako se ocjenjuje fudbalsko suđenje i šta znači ocjena 7.5

"Slučaj Miloš Gigović": Kako se ocjenjuje fudbalsko suđenje i šta znači ocjena 7.5

A. Beganović

Deseto kolo Premijer lige odigrano uoči reprezentativne pauze obilježio je duel Borca i Veleža, odnosno dijeljenje pravde sudijske četvorke na čelu sa Milošem Gigovićem.

Borac je upisao trijumf rezultatom 2:0, no gosti su se nakon susreta žalili na suđenje, a dijeljenje pravde Miloša Gigovića i njegovih pomoćnika bilo je top tema svih bosanskohercegovačkih medija, ali i ljubitelja klupskog fudbala u našoj državi.

A, kako se zapravo ocijenjuju fudbalske sudije? Pitanje je na koje odgovor vjerovatno samo znaju sudijski eksperti, no pokušat ćemo objasniti.

Dakle, na samom početku je bitno znati da ocjenu daje kontrolor suđenja, a svoj izvještaj dostavlja Komisiji za suđenje koja može potvrditi njegovu ocjenu, ili je pak "ispraviti" nakon analize suđenja.

- Prilikom ocjenjivanja sudaca u „normalnoj“ utakmici početna ocjena treba biti 8.4.
- Ocjena od 0.1 bi se oduzela kada bi sudija propustio kazniti igrača opomenom ili bi krivo opomenuo igrača.
- Ocjena od 0.1 bi se dodala kada bi sudija dozvolio prednost koja je rezultirala pogotkom
- Kako bi dobio ocjenu višu od 8.4, sudija je morao na ispravan način donijeti kritične i važne odluke (to također može biti preventivna akcija koja je pozitivno doprinijela kontroli utakmice)
- Ocjena viša od 8.4 moguća je čak i ako je težina utakmice „normalna“ zbog suđenja sudije ili je ispravno donesena krucijalna i važna odluka, tada se to treba smatrati pozitivnom tačkom za sudiju. U takvim okolnostima bi ocjena od 8.5 bila odgovarajuća uz odgovarajući opis.
- Ukoliko je na utakmici bilo puno opomena i / ili isključenje(a) i / ili kazneni udarac(ci) koji su ispravno dosuđeni kontrolor treba povećati stepen teškoće utakmice na „Vrlo teška“.
- 8.5 – 8.9: vrlo dobro suđenje u „Teškoj / Vrlo teškoj“ utakmici sa nekoliko značajnih odluka koje su ispravno donešene

No, to nije sve, odnosno sudiji se ocjena može smanjiti i za 0.2 ukoliko je njegova pogrešna odluka neizravno rezultirala sljedećim incidentima:

1. Neispravno dosuđen slobodan udarac iz kojeg je postignut pogodak
2. Nedosuđen prekršaj za obrambenu ekipu nakon čega je postignut pogodak
3. Krivo dosuđen udarac iz ugla nakon čega je postignut pogodak
4. Pogrešna odluka ofsajda nakon koje se neizravno postiže pogodak ili pogodak nije priznat

U situacijama kada je pogrešna odluka sudije izravno rezultirala postignutim pogotkom, takva odluka smatra se važnom sudijskom pogreškom, te će u takvim situacijama uticati na konačnu ocjenu sudiji, te prema tome ocjena mora biti manja od 8.0.

U slučaju ocjene manje od 7.7, (slučaj Gigović) kontrolor mora spomenuti aspekte za poboljšanje, prenijeti ih sudiji, pomoćnom sudiji ili dodatnom pomoćnom sudiji te ih unijeti u izvještaj.

Koje su glavne tačke za analizu suđenja?

- Prepoznati svaki proaktivni ili preventivni ključni moment(e) / odluke koje utiču na tok utakmice.
- Procijeniti reakcije za promjenom tempa i odluke kao odgovor na zahtjeve utakmice
- Razmotriti posljedice teških situacija/odluka o naknadnim odlukama (osobnost), dosljednost i hrabrost.
- Timski rad
- Nadoknada izgubljenog vremena

Posebna pažnja treba se obratiti na važne odluke:

- Prekršaji/simuliranje u i oko kaznenog prostora.
- Onemogućavanje izglednih prilika za postizanje pogotka / onemogućavanje obećavajućih prilika za postizanje pogotka.
- Nasilno ponašanje i upotreba prekomjerne snage.
- Masovni sukobi između igrača i prigovori na odluke službenih osoba utakmice.
- Druga opomena igraču
- Odlučujuće odluke o ofsajdu sa akcentom da li je pogrešnom odlukom onemogućavanje izglednih prilika za postizanje pogotka ili obećavajućih prilika za postizanje pogotka (uglavnom za pomoćnog sudiju).
- Tačnost u vezi krucijalnih incidenata u kaznenom prostoru.

Očite pogreške u suđenju uključuju sljedeće:

- Propust u prepoznavanju i postupanju kod očitog prekršaja koji se kažnjava drugom opomenom
- Propust da se s terena za igru isključi igrač zbog očitog prekršaja koji se kažnjava isključenjem
- Očita pogrešna procjena kod dosuđivanja kaznenog udarca/nedosuđivanja
- Značajno pogrešno tumačenje Pravila nogometne igre
- Propust u označavanju kažnjivog ofsajda, koje je rezultiralo pogotkom/označavanje nepostojećeg ofsajda u izglednoj prilici za postizanje pogotka
- Pogrešno tumačenje izgledne situacije za postizanje pogotka

Kako izgleda ocjenjivačka tablica za glavne sudije:

9.0 – 10 - Odlično suđenje u zahtjevnoj utakmici.
8.5 – 8.9 - Vrlo dobro. Ispravno donesena(e) važna(e) odluka(e) u prilično izazovnoj/izazovnoj utakmici.
8.3 – 8.4 - Dobro. Očekivana razina suđenja u normalnoj utakmici, uz poruku da taj sudija treba nastaviti na ovom nivou suđenja i u sljedećoj utakmici.
8.2 - Zadovoljavajuće suđenje. U slučaju kada se suđenje ocjenjuje „zadovoljavajućim“ potrebno je navesti manja područja koje treba poboljšati.
8.0 – 8.1 - Zadovoljavajuće. U slučaju kada se suđenje ocjenjuje „zadovoljavajućim“ potrebno je navesti važna područja za poboljšanje
7.9 - Za suđenje kada je sudija zaslužio ocjenu 8.3 ili više, ali je imao jednu bitnu sudijsku pogrešku (kaocrveni karton, kazneni udarac,...). Maksimalna ocjena je 7.9. Upisati u dodatnu kućicu ocjenu koju biste dodijelili da nije bilo bitne sudijske pogreške.
7.8 - Za suđenje kada bi sudija trebao dobiti 8.0, 8.1 ili 8.2 ali sa očitom sudijskom pogreškom (kao crveni karton, kazneni udarac,...). Maksimalna ocjena je 7.8. Upisati u dodatnu kućicu ocjenu koju biste dodijelili da nije bilo bitne sudijske pogreške.
7.5 – 7.7  - Ispod očekivanja / Loša kontrola / Značajna(e) tačka(e) za poboljšanje. Za suđenje kada sudija nije imao bitnu sudijsku pogrešku ali nije imao potpunu kontrolu nad
utakmicom i ima značajne tačke za poboljšanje.
7.0 – 7.4 - Ispod očekivanja sa lošom kontrolom tokom cijele utakmice, uključujući suđenje sa jednom bitnom pogreškom ili suđenje sa dvije ili više bitnih sudačkih pogrešaka (kao crveni karton, kazneni udarac,...) i eventualno drugih značajnih područja koja zahtijevaju poboljšanje.
6.0 – 6.9 - Neprihvatljivo suđenje je za nedopustivo suđenje sa bitnim sudijskim greškama, velika disciplinska nedosljednost i/ili bez kontrole nad utakmicom. Kada je dodijeljena ocjena niža od 7.0 Izvještaj Kontrolora suđenja mora biti proslijeđen Komisiji fudbalskih sudija sa detaljnim objašnjenjima.

A, sada "slučaj" Gigović

Dakle, nakon što smo se upoznali sa važnim pravilima ocjenjivanja sudija okrećemo se Milošu Gigoviću, odnosno njegovom suđenju i dešavanjima na Komitetu za suđenje.

Pomenuti sudija je od kontrolora suđenja, nezvanično, dobio ocjenu 7.2, što je suđenje ispod očekivanja sa lošom kontrolom tokom cijele utakmice, uključujući suđenje sa jednom bitnom pogreškom ili suđenje sa dvije ili više bitnih sudačkih pogrešaka (kao crveni karton, kazneni udarac,...) i eventualno drugih značajnih područja koja zahtijevaju poboljšanje.

Bitna pogreška, po ocjeni kontrolora suđenja na susretu Borac - Velež bila je crveni karton za Brandaa, no detaljnom analizom Komitet za sudije je utvrdio da je crveni karton, odnosno drugi žuti, opravdano pokazan ofanzivnom fudbaleru mostarske ekipe što znači da je njegovo suđenje okarakterisano kao suđenje bez bitne sudijske pogreške. Upravo iz tog razloga ocjena 7.2 je kako SportSport.ba nezvanično saznaje "prepravljena" na ocjenu 7.5.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

A, ocjene od 7.5 do 7.7 znače da je suđenje bilo ispod očekivanja sa lošom kontrolom i značajnaim tačkama za poboljšanje. No, i za suđenje kada sudija nije imao bitnu sudijsku pogrešku ali nije imao potpunu kontrolu nad utakmicom i ima značajne tačke za poboljšanje.

Dakle, da zaključimo, Gigović će "odmoriti" određeni period, a u formu će se pokušati vratiti suđenjem omladinskih liga i utakmica u Prvoj ligi Republike Srpske, a kada se vrati u formu i na premijerligaške terene, ukoliko želi ostati na listi i u narednoj sezoni morat će popraviti svoje suđenje.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Rajvosa2019
Milos je zasluzio ocjenu 0 - jako lose sudjenje prema Velezu , a sto se tice sudjenja u korist Borca dao bi mu ocjenu 10 . Bilo kako bilo posto sada odmara mogao bi malo na pijacu kod Rame da nosa vrece krompira , to mu je plafon
14 1
Pikachu11
Interes Bosnjaka FK Sarajevo. Interes Hrvata HSK Zrinjski. Interes Srba FK Borac. Do kada god bude tako imat cemo najlosiju ligu u Europi bez predstavnika u EU takmicenjima.Politika je u svim porama BH pa tako i u sportu.Milos Gigovic je samo jedan od slucaja, veci krivci za ovu situaciji kakvu imamo trenutno su BH klubovi koji odobravaju i sute jer je njima dobro, do kada god bude ovaka situacija i pojedini klubovi budu povlasteni ne ocekujte napredak.
3 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi