Pravu pometnju je 18-godišnji golman Južnog Sudana napravio na Afričkom kupu

Goodwill Yoosuk Simon Sabio

Pravu pometnju je 18-godišnji golman Južnog Sudana napravio na Afričkom kupu

Eldar Ganibegović

Dešavalo se nekoliko puta u prošlosti da igrači s afričkog kontintenta, opravdano ili ne, budu optuženi za krivotvorenje pasoša i laganje za godine, a sada je ozbiljna iskra sumnje bačena na golmana reprezentacije Južnog Sudana do 20 godina.

U Egiptu je trenutno u tijeku Afrički kup za igrače do 20 godina. Južni Sudan je također na turniru, a s njim i golman Goodwill Simon, odnosno Goodwill Yoosuk Simon Sabio, kako mu glasi puno ime. 

Golman je u pobjedi od 1:0 nad Centralnoafričkom Republikom odigrao sjajan meč i bio je ključan u prvoj pobjedi svoje nacije u historiji ovog turnira, te je dobio nagradu za igrača utakmice. 

Na društvenim mrežama tada se pojavilo pitanje koliko godina zapravo ima Godwill Simon. Zvanični podaci kažu da ima 18 godina, ali to se sve više osporava.

"Svi znamo da Simon nikada ne može biti igrač mlađi od 20 godina", otvoreno je napisao nigerijski sportski novinar Bayour Issah.

Oglasi

To je problem koji imaju kao Afrikanci i razlog zašto evropski igrači imaju duže karijere. Afrički fudbaleri stalno su kritikorani zbog korištenja lažnih rodnih listova kako bi smanjili svoju dob odnosno kako bi bili privlačniji na tržištu transfera.

Naravno, dežurni komentatori na društvenim mrežama nisu imali milosti prema ovom golmanu. Poručili su da je vjerovatno igrao još u Peleovo doba, dok ga drugi porede s 18-godišnjim Judeom Bellinghamom iz Borussije Dortmund, ali i 28-godišnjim Arsenalovim Leandrom Trossardom.

Očekivano, u Južnom Sudanu ne mare za kritike koje dobijaju. Sretni su zbog dobrih rezultata, a u četvrtfinalu će se sastati sa selekcijom Gambije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi