Gracić: Ambicije su indentifikovati se s gradom i kantonom

FK Goražde ostaje u Prvoj ligi Federacije

Gracić: Ambicije su indentifikovati se s gradom i kantonom

Adnan Beganović

O dolasku bosanskohercegovačkog fudbalskog premijerligaša Olmpica razgovarano je na današnjem sastanku koji je organizovao načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.

Sastanku održanom u Maloj sali zgrade Općine prisustvovali su predstavnici Uprave FK Olimpic na čelu sa predsjednikom kluba Nijazom Gracićem, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Dževad Adžem, predstavnici NS/FS BiH, te predstavnici Uprave FK Goražde, kao i direktor JU SKPC ''Mirsad Hurić'' Goražde Memsur Ćurović.     

Razgovarano je, prije svega, o ispunjavanju potrebnih uslova kada je u pitanju Gradski stadion, a koji se odnose na mogućnost odigravanja utakmica Premijer lige na istom o čemu su prisutne izvjestili predstavnici NS/FS BiH, kao i o konačnoj realizaciji ove ideje, a kako je tekao današnji sastanak trebalo bi da dođe do njene konkretizacije, te će se kako je rečeno na današnjem sastanku utakmica između Olimpica i Gradine u mjesecu martu igrati na Gradskom stadionu u Goraždu.

"Dogovori su u završnoj fazi, dakle u narednih nekoliko sati će se i definitivno odlučiti. Danas smo na sastanku imali i predstavnike NS/FS BiH koji su pogledali stadion i prostore, koji su naglasili da su zadovoljni terenom, međutim svi prateći objekti moraju da se adaptiraju. Prije svega tu mislim na svlačionice i prostorije za službene predstavnike Saveza na utakmicama koje bi se odigravale na našem stadionu i mi se obavezujemo, kao lokalna zajednica, da ćemo te probleme riješiti. To je zaista potrebno, a i da se nije ugovorio ovaj aranžman, mi smo svakako planirali da našim sportistima koji koriste ove terene omogućimo da imaju adekvatne prateće prostorije uz stadion. Ovdje su danas predstavljene i nove ideje, to jest renoviranje pomoćnog stadiona kada je u pitanju postavljanje vještačke trave, izgradnja nove tribine na glavnom terenu jer je mnogo lakše dobiti sredstva kada imamo premijerligaša i zbog toga mi ovdje prije svega pokušavamo da afirmišemo mlade sa područja općine Goražde, da ostane naš FK Goražde i da ostvarimo svoj interes kroz niz projekata koje možemo napraviti. Ono što nas također raduje jeste da ćemo na utakmicama Premijer lige imati nekoliko hiljada posjetilaca na našem stadionu tako da Goražde kada je u pitanju fudbal postaje centar regije i zato smo mi sa svoje strane učinili sve da podržimo ovaj projekat'', kazao je danas načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.

''Mi smo postigli visok stepen saglasnosti, a o detaljima ćemo nastaviti u daljem toku današnjeg sastanka i mislim da ćemo već danas na obostrano zadovoljstvo završiti ovaj posao. Goražde će ovim dogovorom dobiti premijerligaša, dobiće jednu novu granu sporta koja će poprimiti ozbiljne oblike jer naše ambicije su da se identifikujemo sa gradom i kantonom, normalno Olimpic postaje goraždanski klub. Imamo ambicije za Evropu i ubjeđen sam da ćemo izboriti nastupe u Evropi, ali svakako želimo da razvijemo taj omladinski pogon da ne bude samo floskula da djecu odvlačimo od ulice i droge. Zaista želimo da se djeca identifikuju sa ovim klubom, da nađu svoj interes u ovom klubu i da postanu sutra bolji ljudi i dobri fudbaleri i to je osnovna misija Olimpica'', istakao je predsjednik FK Olimpica Nijaz Gracić.

''Ja vam mogu reći jednu osnovnu stavar za koju se borimo i Načelnik i ja kao predsjednik, jeste da FK Goražde ostaje, nastavlja takmičenje i bori se za opstanak u Prvoj ligi FBiH što je osnovni cilj, s tim da ćemo sve druge odnose sa FK Olimpic napraviti u interesu fudbala u Goraždu. Rukovodstvo FK Olimpica je spremno da nam pomogne da se spasi FK Goražde od ispadanaja u drugu ligu i to je prioritet nas kao rukovodstva FK Goražde. Mislim da je pozitivno da jedan klub koji je premijerligaš dođe u Goražde, klub na osnovu kojeg ćemo dobiti sredstva za rekonstrukciju stadiona kako bi se na njemu igrale premijerligaške utakmice i mislim da je to velika stvar, kao i to da će naši mladi igrači igrati premijer ligu što je vrlo pozitivno'', naglasio je predsjednik FK Goražde Mirsad Drljević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.