Gracić: Ime kluba? Kako građani Tuzle odluče

Sa čelnim čovjekom Olimpica o odlasku iz Sarajeva

Gracić: Ime kluba? Kako građani Tuzle odluče

Adnan Beganović

Glavni grad Bosne i Hercegovine mogao bi uskoro ostati bez jednog premijerligaša. Naime, Olimpic bi u dogledno vrijeme mogao preseliti u neki drugi bh. grad, a kao najizglednija opcija spominje se Tuzla. Sa predsjednikom Olimpica, Nijazom Gracićem, razgovarali smo o novonastaloj situaciji.

"Danas sam bio na poslovnom sastanku, pa nisam mogao govoriti o situaciji vezanoj za Olimpic, koja je bh. sportskim nebom odjeknula kao bomba. Pretpostavljao sam da će mediji brujati u tome, iako, čast uzuzecima, iste tokom ovih godina baš i ne zanima Olimpic", na početku razgovora za SportSport.ba je izjavio čelni čovjek Olimpica, Nijaz Gracić.

"Mislim da priča o nekom "ujedinjenju" Slobode i Olimpica može biti jako lijepa, korisna za sve zainteresovane strane. Vidjet ćemo, sve je to još uvijek na samom početku, ali advokatski tim Olimpica u narednim danima nadležnim u Tuzli će poslati jedno pismo namjere, pa ćemo vidjeti kakav je njihov odgovor. U svijetu sporta nije strana stvar da klubovi mijenjaju gradove, pa u Sjedinjenim Američkim Državama klubovi mijenjaju dražave. Naše namjere su čiste, mislimo da bi i sportska Tuzla profitirala, ali želim naglasiti da nije samo ovaj grad u igri", dodaje Gracić.

Zbog čega se odjednom pojavila ova priča?

"Krenimo redom. U Sarajevu je na jednim zdravim osnovama stvoren Olimpic, koji zapošljava 40 ljudi i u čijem omladinskom pogonu ima oko 450 djece. Pazite, 40 zaposlenih u ovim teškim vremenima i 450 djece sklonjene sa ulica. Priznat ćete da to nije mala stvar. No, pored toga, Olimpica već godinama nema u proračunu Općine Novi Grad, Grada Sarajeva, Kantona, pa i Federacije Bosne i Hercegovine. Naša djeca nemaju gdje trenirati. Svaki trening prvog tima košta nas 200 KM. Imamo stadion, a ustvari ga nemamo jer plaćamo korištenje Otoke. Zar ovo sve ne govori da u Sarajevu jednostavno nismo dobrodošli. Svjestan sam da je vrijeme za odlazak", govori istaknuti sportski radnik.

Pored gore navedenog Gracić navodi da je jedan od razloga za odlaskom iz Sarajeva i sportski aspekt.

"Mi u svako prvenstvo startamo sa minusom 12 bodova. Tu smo u velikom hendikepu. Garantujem vam da bi odlaskom u Tuzlu ili neki drugi grad svake godine bili kandidati za titulu. Ono što mi nemamo u Sarajevu sigurno bismo imali u Tuzli. Pun stadion, uslove za treniranje, a garantujem vam da bi i sportska Tuzla profitirala. Sve ovo govorim ukoliko bi se ova naša priča doista ostvarila. Naravno, imamo i mi neke našer uslove, no sve to navest ćemo u pismu namjere", govori Gracić.

Svakao da bh. sportsku javnost najviše interesuje kako bi se "novi" klub zvao.

"To je najmanji problem. Ime i prezime pravnog lica bilo bi onako kako građani Tuzle žele. Ukoliko bi to pravne mogućnosti dozvolile onda bi najsretniji bio da bude Sloboda, Tušanj i Fukare", istakao je Gracić i na kraju je dodao:

"Bog mi je svjedok da sa ovim klubom imam samo čiste namjere. Moja velika želja je bila ostvariti sve to u Sarajevu, ali očito da nam to nije dozvoljeno", zaključio je Gracić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.