Grci su i dalje opasni

Izborili četvrtfinale, pokazali koliko su opasni

Grci su i dalje opasni

M. Maksimović

Grčka je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. U grupi koju su mnogi prije početka okarakterisali kao najmanje atraktivnu, Grci su završili na drugom mjestu, iza Češke ispred Rusije i Poljske.

Posljednje kolo je ponudilo scenarij kakav nismo očekivali, baš kao što nismo Grčku očekivali među osam.Nekako smo priželjkivali da će Grčka završiti nastup nakon tri utakmice, da će doći do smjene generacija, sve u nadi da bi smo u kvalifikacijama za SP u Brazilu završili ispred. A upravo su tri utakmice pokazale koliko će biti teško sa Grčkom.

Grčka je kroz tri utakmice prošla sve, od teške situacije u susretu sa Poljskom, poraza od Češke, povreda i crvenih kartona, do slavlja i trijumfa. Naravno, stoji činjenica da ih Cech vratio u igri protiv Češke, da su Rusi ušli donekle opušteno u zadnju utakmicu, ali ostaje činjenica da Grci niti jednog trenutka nisu gubili glavu.

Protiv Poljske su se vratili iako su gubili 0:1, iako su imali čovjeka manje, pa su na kraju mogli čak uzeti tri boda. Protiv Češke su primili dva gola u tri minute, ali se nisu raspali iako se povrijedio golman Chalkias već u 23.minuti. U drugom dijelu se uglavnom igralo na polovini Češke.I na kraju je došao susret sa Rusima.Rusi jesu imali inicijativu, statistiku na svojoj strani, Grci su zabili gol, pogodili su stativu, bili su konkretniji.

Velike zasluge svakako pripadaju treneru Fernandu Santosu koji je Grčku do završne smotre doveo bez poraza. I dalje je defanziva u prvom planu, ali daleko manje nego što je to bio slučaj recimo u Portugalu 2004.godine kada su postali prvaci. Jer protiv Rusa u početnih 11 su se našli Samaras, Gekas, Salpingidis, nominalno su tu bila tri napadača, ali je kompletna ekipa znala kada treba da svi budu iza lopte. Maksimalna disciplina, borbenost ekipe na terenu koju predvodi neumorni Giorgos Karagounis čovjek koji je dostigao Thea Zagorakisa po broju nastupa (120).

Tri utakmice Grčke su pokazale koliko će našoj selekciji biti teško u kvalifikacija. Daleko od toga da je Grčka nepobjediva, ali isto tako i izjave kako je grupa lagana, kako smo ispred Grčke nemaju pretjerano čvrste temelje pogotovo ne nakon ovog Evropskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti