Gredić o slučaju "Šehić": Preostaje nam da čekamo i slušamo

Predsjednik Željezničara za SportSport.ba

Gredić o slučaju "Šehić": Preostaje nam da čekamo i slušamo

Fudbaleri Željezničara su i zvanično počeli sa pripremama za nastavak sezone, a iako je na Grbavici u proteklom periodu bili prilično burno, stigao je tek jedan novi fudbaler na probu.

Predsjednik kluba, Almir Gredić, u razgovoru za SportSport.ba govorio je o očekivanjima u nastavku sezone, planovima, dugovima kluba, ali i o sporu sa turskim Mersinom. 

"Naš je cilj vrlo precizan, a to je financijska konsolidacija i izlazak na evropsku scenu. Što se tiče stručnog štaba, imenovanjem gospodina Odovića, Mulalića i tim menadžera Alihodžića mislim da smo kompletirali taj dio priče. Ipak, treba respektovati sva ta imena, jer njih trojica su skoro odigrali hiljadu utakmicu u plavom dresu. Kada su u pitanju pojačanja i odlasci, to je pitanje struke, a ne predsjedništva. Struka će odrediti koji su igrači neophodni da dođi i oni koji su neophodni da odu. O tome će struka dati više riječi, a mi smo tu logistika koja će to popratiti i podržati", rekao je Gredić na početku razgovora za SportSport.ba.

Gredić se tokom razgovora dotakao i priča o usvajanju novog Statuta.

"Mi već sedam-osam mjeseci radimo na ovom projektu i po pitanju izmjene Statuta i po pitanju razgovora sa potencijalnim investitorima. Sve su to naši navijači, iskusni privrednici i već radimo na modelima na koji način želimo da FK Željezničar funkcioniše u budućnosti. Ne može više trošiti ono što nema, ili za budućnost, mora se trošiti tačno onoliko koliko ima i sve strukture u klubu moraju jasno znati koji im je opis posla", kazao je prvi čovjek Željezničara.

Predsjedništvo kluba, na čelu sa Gredićem, uradilo je mnogo toga na vraćanju duga koji je Željezničar imao.

"Prema bilansima bili smo dužni 6,5 miliona, a prema sadašnjim bilansima dužni smo oko 3 miliona. Mi smo potpisali reprogram poreskih obaveza, to je onaj dio priče gdje smo morali za 2012., 2013. i 2014. godinu uplatiti odmah obaveze, a to je nekih 400 hiljada tokom ove godine da bi uopće podnijeli zahtjev da nas oslobode kamata, a da reprogramiramo 1,2 miliona na deset godina. To je jedan dio priče, a drugi dio je da smo u ove dvije godine dosta tužbi riješili. Javnost je vjerovatno upoznata o tim iznosima, tako da ne bih ponavljao. Uglavnom, i taj dio priče oko nekih 1,4 miliona godišnje smo za nekih 700 hiljada smanjivali obaveze. Taj dug je otprilike 3 miliona, a u narednom periodu trudit ćemo se da financijski konsolidujemo klub, a sve iz razloga što to UEFA i FIFA zahtjevaju i moramo taj put slijediti. To je problematičan put, no moramo biti istrajni, jer drugog puta nema za FK Željezničar", kaže Gredić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju razgovora Gredić je govorio o obeštećenju koje Željezničar već četvrtu godinu čeka od turskog Mersina za Ibrahima Šehića. 

"Proces je u toku od 2011. godine. On je bio četiri puta na sudu i mi smo sva četiri puta dobili, tako da je taj dio priče sad na Disciplinskoj komsiji UEFA-e. Oni su njima dali rok da isplate sve do 10. novembra, oni to nisu uradili i vjerovatno će ih FIFA kažnjavati novčano ili oduzimanjem bodova, a svaki naredni sastanak Disciplinske komisije možda će ih suspendovati da ne igraju u prvoj ligi. Mi u ovoj situaciji možemo samo čekati, slušati i čekati papir od strane UEFA-e i nadati se najboljem rješenju", riječi su Gredića na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.