Gredić: Ukupan klupski dug sada iznosi oko 3 miliona KM

Predsjednik FK Željezničar

Gredić: Ukupan klupski dug sada iznosi oko 3 miliona KM

Almir Gredić, nekadašnji fudbaler Željezničara, već se drugu godinu nalazi na mjestu predsjednika najtrofejnijeg bh. kluba.

U početku svog obraćanja delegatima klupske Skupštine, kao i ostalim prisutnim u sali Općine Novo Sarajevo, Gredić je analizirao rezultate koje je klub ostvario u protekle dvije sezone, podnio finansijski izvještaj, govorio o važnosti izmjene Statuta, baš kao i stvarima koje su bitne po klub u narednom periodu.

"U sezoni 2012/2013 smo osvojili šampionsku titulu, ali smo u Evropi od Viktorije Plzen eliminisani već na samom startu. U narednoj sezoni smo do četiri kola prije kraja držali prvo mjesto da bi na kraju kao četvrti izborili plasman u Evropu. Nakon što smo eliminisali crnogorski Lovćen, na Koševu smo nesretno i nespretno ispali od Metalurga", kaže Gredić, te nastavlja:

"Ipak vrijedi istaći da smo u sezoni ranije imali ekipu koja imala prosjek od 27 godina, bila nezadovoljna zbog finansija pa su se neki potezi morali povući. Dogovorili smo sporazumni razlaz sa Vasilićem, Bogičevićem i Selimovićem, a odlučili smo se za forsiranje kadra iz vlastitog omladinskog pogona, pa smo tako ove sezone jedna od najmlađih ekipa sa šest-sedam igrača u sastavu koji su ponikli u našoj omladinskoj školi. Uprkos podmlađivanju ekipe cilj ostaje plasman na evropsku scenu".

I ove godine, baš kao i prošle, tužbe i dugovanja negativno su se odrazila po klupsku kasu tima iz Zvorničke 27.

"U 2013. godini smo izmirili 702.000 KM potraživanja iz ranijeg perioda, dok je u 2014. godini klub izmirio dodatnih 600.000 KM. Zaključno sa 31.12.2012. godine klub je dugovao oko 2,3 miliona KM ne računajući porez, ali je kompletnom revizijom ustanovljeno da se cifre ne poklapaju za nekih 450.000 KM", rekao je Gredić.

Ipak, koliko je klub sa Grbavice konsolidovao svoje finansije u posljednjem periodu govore i sljedeći podaci koje je iznio prvi čovjek Plavih.

"Željezničar već uspješno tri mjeseca otplaćuje rate Poreznoj upravi BiH (11.000 KM mjesečno op.a), platio je 80% sudskih tužbi kojih je u protekloj godini bilo oko 30, a ukupan klupski dug sada iznosi oko 3 miliona KM. Od ovoga iznosa 1,2 miliona KM otpada na poreska dugovanja, dok dugovanja prema dobavljačima iznose oko 1,8 miliona KM", kazao je predsjednik Željezničara.

Željezničar se mora dobro pripremiti za izazove koji dolaze u narednom periodu, a Gredić se još uvijek sjeća vremena kada je imenova za predsjednika Želje.

"Prije dvije godine ste izabrali stečajnog upravnika, a ne predsjednika kluba", napomenuo je Gredić prisutne, kazavši da je Željo vrlo lako mogao završiti kao KK Bosna. 

Srećom po veliku armiju navijača Željezničara to se nije desilo, a da se na Grbavici spremaju za nove ozbiljne poduhvate dokaz je i ova sjednica Skupštine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Radna grupa kojoj će biti pridodana još dva člana će do naredne vanredne sjednice Skupštine marljivo raditi na pripremi promjena klupskog statuta kao i najboljeg poslovnog modela. Potrebna je transparentnost za potencijalne ulagače koji bi prepoznali svoj interes, baš kao i za navijače i bivše igrače. Trebamo definisati i dugoročna ulaganja, baš kao što u narednom periodu trebamo procijeniti klupsku imovinu. Znajte da imovina kluba nije samo stadion, to je grb, logo, ime, titule, tradicija. Neophodna je i organizacija i sistematizacija radnih mjesta u klubu kao i revizija pojedinih ugovora", istakao je Gredić.

"Omladinska škola i njen razvoj, kao i razvoj njenog trenerskog kadra, će i u narednom periodu biti u vrhu liste klupskih prioriteta. Stadion je bitan, ali omladinska škola i naši navijači su dvije najbitnije stvari", poentirao je nekadašnji fudbaler, a sada predsjednik Željezničara.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.