Najkraća nogometna sezona na svijetu traje sedam dana!

Grenland i nogomet

Najkraća nogometna sezona na svijetu traje sedam dana!

E. Škorić

Najbizarnije nogometno prvenstvo u svijetu definitivno je ono na Grenlandu.

Arktički otok je također mjesto gdje se lopta kotrlja, ali tamo sezona traje samo sedmicu. Svake godine od 1971. godine najbolji nogometaši Grenlanda okupljaju se kako bi igrali završnicu turnira pod nazivom Gronlandsbanken Final.

U tih sedam dana igraju se utakmice i na kraju se dobija pobjednik Grenlanda.

Nevjerojatno zvuči, ali 10 posto stanovništva Grenlanda takmiči se u ligi. No, često dolazi zbog povreda jer se igra na plastičnim terenima tvrdim poput kamena zbog klime i velike hladnoće, a igrači moraju da nose po nekoliko slojeva odjeće.

Grenland je velik poput Njemačke, Francuske, Španije i Italije, no za razliku od spomenutih država, na Grenlandu nema opsjednosti nogometom i samo 20 posto zemlje je zapravo naseljivo dok ostalih 80 posto čini ledeni pokrivač.

Ima vrlo malo travnatih površina i oko devet mjeseci u godini nemoguće je igrati nogomet jer terene prekrije prosječno 79 centimetara snijega. Zbog izazovnih vremenskih uslova, putovanja su također često teška - čak i ljeti - pa je organiziranje mečeva prava noćna mora.

Unatoč svemu, postoji sedam dana u godini kada se igra završni turnrir. U tih sedam dana takmiči se osam ekipa iz cijele zemlje, koje prethodno kroz kvalifikacijske turnire uspiju da se plasiraju u najviši rang.

Grenland, inače, nastoji da postane dio FIFA organizacije i rade na izgradnji umjetnih terena, a puno im u svemu pomaže Danski nogometni savez.

Top Komentari

amcibald
Jedan od rijetko dobrih članaka.
9 0
dominquez77
E ovakvi clanci se traze,a ne da objavljujete sta koja funfara radi.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi