Išlo se do sitnih detalja - Zbog kartona pomoćnom treneru Slovenije, Danska je završila druga

Grupa C Evropskog prvenstva

Išlo se do sitnih detalja - Zbog kartona pomoćnom treneru Slovenije, Danska je završila druga

Eldar Ganibegović

Sa po tri remija u grupi C u osminu finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj plasirale su se selekcije Danske i Slovenije, a zanimljivo je bilo vidjeti na koji način je određeno koja ekipa će završiti druga, a koja treća u grupi.

Sinoć od 21:00 sati su se igrale utakmice trećeg kola grupe C na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i vidjeli smo više nego zanimljiv rasplet.

Situacja na tabeli grupe prije trećeg meča bila je sljedeća: Engleska je bila prva u grupi sa četiri boda, Danska je bila druga s dva koliko je imala i Slovenija, dok je Srbija bila na posljednjem mjestu s jednim bodom.

Mečeve trećeg kola igrali su Engleska protiv Slovenije i Danska protiv Srbije, te su oba susreta završena bez pogodaka, te se stoga ništa nije promijenilo u grupi.

Kako su Danska i Slovenija imale po tri boda, u međusobnom ogledu odigrale neriješeno, dale i primile isti broj pogodaka (po dva), o drugoj poziciji odlučivali su žuti kartoni.

Danska je do trećeg kola dobila manje žutih kartona i zbog toga i dočekala posljednje kolo na drugoj poziciji u grupi.

Oglasi

Razlika je bila javna opomena protiv pomoćnog selektora Slovenije Milivoja Novakovića u utakmici protiv Danske (1:1).

Međutim, ovo ranije nije bilo dostupno na UEFA-inoj službenoj fair play rang-listi, jer se računaju samo kartoni protiv igrača.

Prema UEFA-i, upozorenja protiv članova osoblja bit će dodana bodovima fer-pleja tek nakon završetka grupne faze.

Kao rezultat, Slovenija je već bila u lošijoj poziciji na tabeli. Tim Matjaža Keka dobio je još dvije javne opomene protiv Engleske, kao i Danci protiv Srbije.

Dakle, ništa se nije promijenilo u fair-play poretku, na kraju je bilo 7:6 za Sloveniju, pa je Danska osvojila drugo mjesto u grupi.

Oglasi

Šta da je bilo neriješeno u kartonima?

Da je i broj kartona bio izjednačen, sljedeći bi bio relevantan ukupni rang kvalifikacionih utakmica. Danska je tamo na devetom mjestu, Slovenija je tek na 15.
Također je zanimljivo da su obje ekipe već bile izjednačene po bodovima u istoj kvalifikacionoj grupi, a Slovenija je zapravo imala bolju gol-razliku.

U kvalifikacijama je, međutim, direktno poređenje bilo presudno. Danska je u dvije utakmice bila bolja ukupnim rezultatom 2:1.

I da je bilo nerešeno, Danska bi bila druga u grupi i opomena za Novakovića ne bi bila relevantna.

Bilo kako bilo, Danska je tako u osmini finala zakazala duel protiv Njemačke i to u subotu od 21:00 sat.

Još nije poznato ko će biti protivnik Slovenije. Vidjet ćemo na kojem će mjestu od najboljih trećeplasiranih završiti ova selekcije.

Za sada je na tabeli sigurno bolja od Hrvatske koja ima dva boda i koja je ispala, dok je bolja i od Mađarske koja je u grupi A također skupila tri boda, ali ima lošiju gol-razliku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi