Guardiola je izgradio stroj za golove - Messija

Argentinac fenomealan s Pepom na klupi

Guardiola je izgradio stroj za golove - Messija

Edmir Škorić

Pep Guardiola izgradio je od Lionela Messija stroj za postizanje golova. Za četiri sezone, koliko su njih dvojica zajedno u klubu, genijalni Argentinac postigao je 201 pogodak!

Messiju je za tih 201 pogodak bilo potrebno tek 210 službenih nastupa. U prosjeku omaleni Argentinac postiže 0,96 pogodaka po susretu. Večeras je sa dva gola donio važnu pobjedu Kataloncima na gostovanju kod Levantea.

Prije nego je Guardiola preuzeo katalonsku momčad, u kojoj je Messija još više približio golu i stvorio ga strojem za postizanje golova, Argentinac je debitirao 16. oktobra 2004. godine. Tada ga je trenirao Frank Rijkaard, a s njim na klupi Messi je postigao 42 pogotka u 110 službenih utakmica, odnosno 0.38 pogodaka po utakmici u prosjeku.

Trostruki najbolji igrač svijeta poboljšava se konstatno, iz godine u godinu. U prvoj sezoni s Guardiolom postigao je 38 golova u 51 utakmici, potom u drugoj sezoni 47 u 53 utakmice, prošle je u 53 utakmici postigao 55 pogodaka, a ove godine u 51 utakmici već ima 53 pogotka (1,2 golova u prosjekui).

U ligi je ove sezone postigao 41 gol, 14 u Ligi prvaka, dva u Kupu, tri u španskom Superuku, jedan u evropskom Superkupu i dva na klupskom Svjetskom prvenstvu.

Argentinac je ove sezone već porušio mnoge rekorde, najbolji je strijelac u povijesti Barcelone (a tek su mu, da ne zaboravimo, 24 godine). Ko zna šta će sve još do kraja svoje karijere ovaj omaleni napadač napraviti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.