Guardiola na mukama: 3-4-3 ili 4-3-3?

Barca je opasnija sa tri igrača u zadnjoj liniji

Guardiola na mukama: 3-4-3 ili 4-3-3?

Edmir Škorić

Subotnji El Clasico, u ovom trenutku najveći nogometni derbi, veliki okršaj Real Madrida i Barcelone, već sedmicama je glavna tema. Stotine miliona ljudi željno iščekuju po mnogima nikad neizvjesniji okršaj dva slavna španska kluba.

Prvi El Clasico u tekućoj sezoni dolazi u trenutku kada Real Madrid ima tri boda više u odnosu na Barcelonu, a statistika kaže da Jose Mourinho nikada nije gubio naslov kada bi stekao takvu prednost. Statistika nerijetko griješi, ali kada igraju Real i Barcelona sve ostalo pada u vodu.

Izjave iz oba tabora stižu svakog sata, može se pročitati sve i svašta, ali uglavnom obje strane spuštaju loptu na zemlju. Neki od njih smatraju da će pobjednik riješiti španskog prvaka, a budući da nije proteklo ni pola sezone, onda to uistinu nema nikakav oslonac.

U boljoj je poziciji Real koji, kao što smo već kazali, ima tri boda više, ali i utakmicu manje. Ima prednost domaćeg terena, ali i nevjerovatan niz pobjeda, rekord kada je u pitanju grupna faza Lige prvaka za Kraljeve (svih šest pobjeda, poprilično ubjedljivih) i neviđena forma skoro svih igrača.

Mnogo je špekulacija oko Barceloninog odbrambenog sustava. Pitanje je hoće li Josep Guardiola na Bernabeu postaviti tri igrača u zadnjoj liniji (3-4-3), jer s tom formacijom su Katalonci ove sezone ostvarivali najbolje pobjede. Ipak, je li to izvodivo, budući da je Real u Primeri postigao 49 golova te ima nezaustavljive kontranapade.

Sa 3-4-3 formacijom Barcelona je gostovala Sportingu i Valenciji. Kod Gijona su sačuvali mrežu (1:0 pobjeda), dok su na Mestalli primili dva gola (remi 2:2). Međutim, u četiri preostale gostujuće utakmice sa svojim standardnim 4-3-3 sustavom primili su pet golova i tek jednom na gostovanju ostali čiste mreže (u Granadi).

Ukupno u osam utakmica je Bracelona igrala sa tri zadnja igrača i u tim su utakmicama postigli 31 gol, prosječno su imali 72% posjed lopte, dok su sa četiri braniča u šest utakmica postligli "samo" 16 golova i imali 71% prosjek lopte u svojim nogama.

Osim što su primili manje golova sa tri čovjeka u odbrani, također su njihovi protivnici imali manje udaraca ka svom golu. Nikada svojim protivnicima nisu dozvolili više od četiri udarca ka glu.

Nadalje, igranje sa tri odbrambena igrača bi mogla pomoći Guardiolinoj četi da dobije bitku u veznom redu, ukoliko se Mourinho odluči početi sa tri zadnja vezna igrača, što se očekuje.

Guardiolini jako bitni igrači trebalo bi da budu Argentinac Javier Mascherano i Seydou Keita. Argentinac bi trebao biti ključni igrač u riskantnoj defanzivnoj formaciji. No, zaigra li Mascherano, onda bi na klupu mogao preseliti Carles Puyol, a to je teško očekivati poznavajući intezitet koji Puyol donosi u igrama protiv Madrižana. Guardiola pi mogao od prve minute Keitu staviti na lijevu stranu kako bi zatvorio Angela Di Mariju, jedno od glavnih "oružja" Kraljeva u ovoj sezoni.

Ronaldo? Daniel Alves bi mogao početi kao vezni bočni igrač koji će imati zadatak da zaustavi najboljeg strijelca Reala.

No, bez obzira na šta se odluči, Guardiola će biti oštro kritiziran ukoliko Blaugrana bude poražena u španskoj prijestonici. Krene li sa četiri igrača u odbrani kritičari će Pepa osloviti kao kontroverznog, a ako ne pobijedi sa tri igrača u zadnjoj liniji, okrivit će ga kako je krenuo previše rizično protiv ovako napadački-raspoloženo-nastrojenog Mourinhovog sastava.

Kao što to biva u nogometu, samo rezultat se gleda.

O El Clasicu možete raspravljati na našoj Facebook stranici i na forumu SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.