Guardiola najavljuje ofanzivu
Messi je glavna snaga Barcelone

Još dva preostala mjesta u četvrtfinalu

Guardiola najavljuje ofanzivu

Večeras su na rasporedu preostale dvije revanš utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka. Barcelona na Camp Nou dočekuje Stuttgart, dok Bordeaux dočekuje Olympiakos.

Barcelona u posljednje vrijeme ima dobre rezultate, ali igra im nije na nivou od prošle godine. Pep Guardiola se oslanja na sjajnog Lionela Messija, koji kada ne ide ekipi sam uzima stvar u svoje ruke i rješava utakmice. Tako je bilo i u zadnjoj ligaškoj utakmici protiv Valencije, kada je argentinski fantazist s tri gola u drugom poluvremenu donio Barceloni pobjedu.

„Ako budemo igrali odbranu, biće nam jako teško da prođemo dalje. Prošle godine u osmini finala smo protiv Lyona postupili isto. Moramo napasti kako bi osigurali prolaz dalje. Nema sumnje da ova utakmica će nam usmjeriti dalji tok sezone, jer u slučaju poraza, ostaje nam samo domaća liga“, rekao je uoči utakmice trener Barcelone, Pepe Guardiola.

S druge strane u redovima Sttutgarta se ne razbacaju s ambicioznim izjavama, jer su svjesni da će oni igrati onako kako im sredina terena Barcelone dozvoli. „Švabama“ preostaje da strpljivo čekaju svoju priliku iz kontra napada ili da kazne neku grešku domaćina.

„Moramo igrati pametno. Znamo da je Barcelona napadački tim, koji uvijek nastoji postići pogodak više. Moramo igrati disciplinovanije nego u prvoj utakmici, držati posjed i vjerovati u sebe“, kaže Christian Gross, trener koji je svojim dolaskom preporodio momčad Stuttgarta.

Barcelona ima problema i sa sastavom, jer već dugo nema Erica Abidala, a upitan je nastup Carlesa Puyola i Seydoua Keite. Lionel Messi je u izboru posjetitelja UEFA.coma izabran za kapitena najboljeg tima za prošlu godinu, pa će večeras od UEFA-e dobiti 100.000 eura, koje će uplatiti u Crveni križ. Što se tiče gostiju oni su kompletni, a Gross jedino ne može računati na Artura Boku.

Blanc nastavlja evropski put s Bordeauxom

U drugoj utakmici se u Bordeauxu sastaju francuski istoimeni prvak, te grčki Olympiakos, koji se nalazi u velikim problemima. Grci su u posljednje vrijeme promijenili nekoliko trebera, sve u nadi da dođu do boljih rezultata, ali teško im ide.

„Olympiakos mora da postigne gol da bi prošao dalje. To je velika prednost za nas. Veoma respektujem Olympiakos, ali želim da slavimo pobjedu i da prođemo dalje. Pokušaćemo odigrati što bolje možemo, nadam se da će moji igrači povratiti takmičarski duh koji nam je nedostajao u nekoliko posljednjih utakmica“, kaže Laurent Blanc, jedan od najtraženijih trenera Evrope u ovom trenutku.

„Drugo poluvrijeme ovog veoma izjednačenog duela igra se večeras. Iako je Bordeaux u prednosti pokušaćemo se kvalifikovati dalje. Ova utakmica je veoma važna, jer u slučaju pobjede idemo među osam najboljih timova Evrope. Nismo imali sreće u prvoj utakmici, napravili smo dosta prilika, ali ih nismo uspjeli realizirati. Večeras moramo igrati kao tim, kako bi uspjeli doći do cilja“, optimističan je pred večerašnji dvoboj trener Olympiakosa, Božidar Bandović.

Kod Bordeauxa večeras neće biti samo Marca Planusa, koji ima problema s koljenom, dok će Olympiakos biti lišen usluga Dioga, Dudua i Didiera Domija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.