Guardiolin tim ponovo bez premca

Može li bolje od ovoga?

Guardiolin tim ponovo bez premca

Iza nas je još jedna sjajna sezona španske Primere u kojoj se do posljednjeg kola nije znao prvak. Na kraju je slavljenički šampanjac otvorila Barcelona, koja je realno bila najbolja ove sezone.

Tim koji je prošle sezone osvojio svih šest takmičenja u kojima je učestvovao u premijernoj trenerskoj sezoni Pepa Guardiole ove sezone je imao teži zadatak. Uvijek je mnogo teže ostati na vrhu nego se popeti na njega, pa stoga u redovima Barcelone niko nije razočaran što ove sezone nije osvojeno šest trofeja. Pored osvajanja Primere Barcelona ima još šansu da osvoji Super kup Španije i klupsko SP.

Bez obzira što je Barcelona po broju trofeja manje uspješna nego prošle sezone mnogi parametri govore da je katalonski ponos ove sezone jači. U Španiji je Barcelona tokom cijele sezone bila u vrhu tabele, ako ne prva onda poravnata sa Realom na prvoj poziciji. Real je formalno bio lider zbog nešto bolje gol razlike do El Clasica na Santiago Bernabeu na kojem je Barca slavila drugu godinu zaredom i preuzela lidersku poziciju koju nije ispustila do kraja.

Barcelona je pred početak sezone ostala bez dugogodišnjeg napadača Samuela Eto'a, a na njegovo mjesto je doveden Zlatan Ibrahimović na čijim leđima je bio ogroman teret da zamijeni ljubimca navijača. To se osjetilo po broju pogodaka, Barcelona je ove sezone postigla sedam golova manje u odnosu na prošlu sezonu (98 naprema 105), ali je defanzivna igra Blaugrane postala mnogo bolja. 11 golova manje je primio Victor Valdes nego lani, za što je nagrađen trofejom Zamora za najboljeg golmana Primere.

Najbolji pokazatelj napretka Barcine igre je osvojeni broj bodova. Barcelona je naslov prvaka osvojila sa rekordnih 99 bodova, što nikome ranije nije pošlo za rukom. Pogotovo to može dobiti na jačini ako kažemo da je Real Madrid ove sezone bio mnogo jači nego prošle sezone i u takvoj konkurenciji Barcelonina dvadeseta titula vrijedi još više.

Mali period krize igre i rezultata Barcelona je doživjela u januaru kada je kiksala na domaćem terenu protiv Rubina u Ligi prvaka i ispala od Seville u Kupu Kralja. Međutim, veliki timovi se odlikuju snagom u kriznim vremenima i sposobnošću pojedinca da donese prevagu. Upravo u tim trenucima Lionel Messi je preuzeo stvari u svoje ruke i u tri uzastopne utakmice sa po tri gola donio Barci pobjedu.

Andres Iniesta je tada doživio neugodnu povredu, nešto kasnije i Xavi, ali ništa nije moglo zaustaviti Barcelonu. Na kraju je Lionel Messi sezonu završio u velikom stilu. Sa dva gola Valladolida završio je sjajnu sezonu u kojoj je u 53 utakmice u svim takmičenjima postigao 47 golova i izjednačio rekord Ronalda za koji se dugo mislilo da neće biti izjednačen. Istina, Ronaldu su za to trebale četiri utakmice manje, ali nema veze, nećemo sitničariti, Leo je ove sezone  jednostavno bio najbolji.

Glavna razlika u odnosu na Real Madrid ipak se ogleda u odnosu prema mladim igračima poniklim u omladinskoj školi. Barcelona je ove sezone na duže staze dobila dva sjajna mladića, Pedra Rodrigueza i Sergija Busqetsa, a Bojan Krkić je u posljednjih nekoliko utakmica pokazao da nema potrebe dovoditi skupa pojačanja u napadu.

Naredna sezona bi prema prvim prognozama mogla biti još jača i zanimljivija. Barcelona nastoji dovesti Davida Villu, Cesca Fabregasa, Javiera Mascherana i Andreya Arshavina, dok bi u Real trebali stići David Silva, Angel Di Maria, Neymar, Carlos Tevez, a spominju se još neka imena. Ukoliko oba tima dovedu što su naumila, a posebno ako na klupu Los Blancosa dođe Jose Mourinho, onda je sigurno da ćemo gledati još jednu spektakularnu sezonu. Ako uopšte može biti bolja od ove.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.