Hadžibegić debituje protiv Auxerrea

La Ligue 1 - 8. kolo

Hadžibegić debituje protiv Auxerrea

Danas i sutra na programu je osmo kolo fudbalskog prvenstva Francuske, koje će ove sezone biti i više nego zanimljivo.

Od ovog kola Bosna i Hercegovina ponovo ima tri predstavnika u francuskoj Ligue 1. Uz starosjedioce Emira Spahića u Montpellieru i Miralema Pjanića u Olympique Lyonu, od ovog kola ekipu Arlesa će voditi nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić.

Hadžibegić je sjeo na užarenu klupu Arlesa u veoma teškom trenutku za klub. Naime, u prvoh seda kola fudbalskog prvenstva Francuske Arles je ubilježio isto toliko poraza, uz katastrofalnu gol-razliku od 3:16, te im se smiješi povratak u drugu ligu. Pred Hadžibegićem je teška zadaća da sačuva prvoligaški status Arlesu.

Prva prepreka na tom putu je ovosezonski učesnik Lige prvaka, ekipa Auxerrea, koja u okviru osmog kola gostuje u Avignonu. Sreća za Hadžibegića i njegovu ekipu što im u goste dolazi protivnik koji također ove sezone u Ligue 1 ne zna za pobjedu. Auxerre u prvih sedam kola ima čak pet remija, te uz dva poraza zauzima tek 17. mjesto na tabeli.

Sigurno najveće razočarenje uvodnog dijela sezone predstavlja Lyon. Lavovi su u sedam dosada odigranih kola skupili samo jednu pobjedu, uz dva remija i već četiri poraza, što je dovoljno tek za 18. mjesto, koje inače vodi u niži rang takmičenja na kraju sezone.

Miralem Pjanić i društvo danas gostuju Nancyu, koji također ne briljira, a na svom terenu je katastrofalan! Naime, ova je ekipa ove sezone kući odigrala tri utakmice, u sve tri su poraženi, a na svom stadionu još nisu postigli ni gol (gol-razlika 0:7).

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić sa svojim će Montpellierom sutra na gostovanje u Lille. Montpellier nije senzacionalan u formi kao prošle sezone, ali daleko od toga da su razočarali. Trenutno zauzimaju deveto mjesto na tabeli, sa tri pobjede, te po dva remija i poraza.

Za protivnika će imati neugodnu ekipu Lillea, koja ove sezone još uvijek ne zna za poraz (dvije pobjede, pet remija). Kod kuće su u ovoj sezoni igrali tri puta, a slavili su samo jednom, te dva puta odigrali neriješeno. Zanimljivo je istaći kako je Lille u tri domaće utakmice postigao samo dva gola.

Najtrofejniji francuski klub St. Etinne nalazi se na putevima stare slave. Barem je takva situacija nakon sedam odigranih kola. Zeleni će u ovom kolu igrati derbi na svom stadionu sa Olympique de Marseillom. Kao domaćini, fudbaleri St. Etiennea su se do sada pokazali prilično negostoljubivima.

Naime, u tri susreta na svom stadionu imaju isto toliko pobjeda, a svoje su goste pratili kući sa po tri gola u mreži u prosjeku.

Drugoplasirani Rennes također se može nazvati iznenađenjem sezone, onim prijatnim. Ova ekipa nakon sedam kola zauzima drugo mjesto na tabeli, bez poraza. U ovom kolu na svom će terenu ugostiti Toulouse, koji također igra sjajno i nalazi se samo stepenicu ispod svojih domaćina.

Bordeaux, čini se, nikako ne može nadoknaditi odlaske Yoanna Gourcuffa (Lyon), Marouane Chamakha (Arsenal) i trenera Laurenta Blanca, koji je preuzeo reprezentaciju Francuske. Žirodinci su daleko od vrha tabele, a u ovom će kolu pokušati doći do pobjede na svom terenu protiv Lorienta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.