Hadžibegić: Velika je čast pobijediti u gradskom derbiju

Legendarni defanzivac Sarajeva za SportSport.ba

Hadžibegić: Velika je čast pobijediti u gradskom derbiju

Fudbalski klub Sarajevo sutra će na stadionu Grbavica u okviru 13. kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine gostovati kod Željezničara.

Legenda kluba iz Titove 38/b, Faruk Hadžibegić, nada se kako će njegova ekipa sutra upisati trijumf protiv ljutog rivala. Hadžibegić se u razgovoru za naš portal prisjetio vremena kada je on branio boje svog kluba u gradskim derbijima. 

"Danas se drugačije igra i drugačije je vrijeme. Ja bih volio kada bi se vratilo ono staro vrijeme. Za derbi se živjelo 15 dana ranije. Volio bih da Sarajevo pobijedi. Očekujem dobru utakmicu i da ne bude incidenata. Potrebna nam je dobra sportska atmosfera i da navijači pokažu da su oni pravi fudbalski," kaže Hadžibegić i dodaje:

"Mislim da Sarajevo ima bolju ekipu, međutim u derbijima to ništa ne znači. Pogotovo što Željo igra na domaćem terenu i osjetit će se neka prednost. Moja želja je da Sarajevo pobijedi," kaže Hadžibegić. 

Faruk Hadžibegić dres Sarajeva nosio je u jednom od derbija koji je svima ostao u sjećanju. Tog 10. marta 1982. godine oboren je rekord stadiona Asim Ferhatović Hase, a duel Sarajeva i Željezničara gledalo je 55.000 navijača. Bordo tim je slavio golovima Vidovića i Sušića rezultatom 2:1. Jedini pogodak za Plave postigao je Nikić. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"To su bile utakmice za sjećanje. Derbi sa Željom je bio, da je na stadionu 100 ljudi, a ne 50.000. To su bili dueli na terenu sportski i ljudski, jer mi smo se družili i prije i poslije utakmice. Niko sretniji nije bio kad se pobijedi, niko tužniji kada se izgubi. Mi smo tada dres kluba osjećali kao dio familije. Volio bih da je tako i danas. Igrati za Sarajevo je velika stvar, pobijediti Želju još veća," kaže Hadžibegić i dodaje:

"Nažalost moja generacija nije imala mnogo uspjeha u derbijima. Izdvojio bih utakmicu na Koševu kada smo igrali 0:0, također je bio pun stadion. Željo je imao ekipu sa Baždarevićem, Škorom, Baljićem, Čapljićem i ostalim, a kod nas je igrao Pašić, Kapetanović, Musemić i ostali. Mislim da je to bila naša šampionska godina i taj derbi mi je ostao u sjećanju," kaže Hadžibegić. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.