Halilhodžić i Bajević među velikanima
Popularni Vaha svojevremeno je bio paklen napadač

Istraživanje IFFHS-a

Halilhodžić i Bajević među velikanima

Popularni kelnski Institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) objavio je listu od 309 najboljih napadača svih vremena koji su nastupali u najboljim evropskim i svjetskim ligama.

Neprikosnoven je Brazilac Pele, a među velikanima se našla su se imena Vahida Halilhodžića i Dušana Bajevića, nekadašnjih igrača Veleža i reprezentacije Jugoslavije, koji su i u trenerskom poslu više nego uspješni. Popularni Vaha je 165., a „Princ sa Neretve“ na 171. mjestu.
Treba kazati da je švedska „ikona“ Henrik Larson na 88. mjestu, 94. je Diego Armando Maradona, a 102. Josip Skoblar, nekadašnji proslavljeni reprezentativac SFR Jugoslavije. Slobodan Santrač našao se na 122. poziciji, dok je tek na 230. mjestu Thierry Henry.
Listu najboljih napadača svih vremena zaključuje Davor Šuker.

Poredak 20 najboljih
1. Edson Arantes do Nascimento Pele, Josef Bican, Ferenc Puskas, Romario de Souza, Carlos Roberto de Oliveira „Dinamite“, Imre Schlosser, Gyula Zsengeller, James Edward McGrory, Arthur Antunes Coimbra „Zico“, Gerhard Muller, Hugo Sanchez, Ferenc Szusza, Carlos Bianchi, Alfredo Di Stefano, Gunnar Nordahl, James Peter Greaves, Delio Onnis, Hugh Ferguson, Jozsef Takacs, Arthur Friedenreich...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti