Halilhodžić i Drogba glavne vedete Slonova
Vahid Halilhodžić predstavlja našu zemlju u Africi

Afrički Kup Nacija

Halilhodžić i Drogba glavne vedete Slonova

Grupa B je već nakon ždrijeba prozvana grupom smrti, a za nas će posebno interesantna biti zbog Obale Slonovače koju s klupe predvodi naš Vahid Halilhodžić. Pored Vahinih izabranika za prolaz među osam boriće se još Gana, Togo i Burkina Faso.

OBALA SLONOVAČE

Vaha na raspolaganju ima odličan tim sastavljen od igrača koji nose dresove velikih evropskih klubova i u kojima uglavnom igraju vodeće uloge. Ovi igrači već nekoliko prvenstava igraju zajedno, ali im je uvijek trebalo vrlo malo da odu do samog kraja. Sada se navijači uzdaju u taktiku Vahe koji je uspio odlične pojedince uklopiti u jedan kolektiv u kojem se zna ko šta treba da radi.

Odbranom komanduje Kolo Toure, a po bokovima probijaju Emanuel Eboue i Arthur Boka. Sredina terena pripada Didijeru Zokori i Yayi Toureu, dok su za postizanje golova zaduženi Didier Drogba, Salomon Kalou i Bakari Kone. Grupu bi trebali proći bez problema, a spadaju i među tri glavna kandidata za naslov prvaka Afrike.

GANA

Najveću prijetnju Obali Slonovače za prolaz dalje predstavljaće Gana koju s klupe predvodi srbijanski stručnjak Milovan Rajevac. Gana na prvenstvo dolazi bez nekoliko standardnih igrača (Muntari, Appiah, Aogo, Pantsil), tako da će teško biti u krugu favorita za osvajanje prvenstva.

Prva zvijezda Gane je vezista Chelseja Michael Essien oko koga se vrti igra Gane. Amoah i Asamoah predvode napad, dok John Mensah komanduje odbranom. Bez obzira što su oslabljeni još uvijek su uz Obalu Slonovače glavni favorit za prolaz dalje.

TOGO

Togo ima nekoliko igrača koji igraju u njemačkim i francuskim klubovima, ali prva i jedina prava zvijezda je napadač Manchester Cityja Emanuel Adebayor u koga su uprte sve oči. Nisu bez šansi, ali biće im jako teško protiv dva velika favorita, ali ni Burkina nije za potcijeniti.

BURKINA FASO

Burkina nema nekih velikih imena u igračkom kadru, ali njihova najveća snaga je mladi trener francuskog Le Mansa Paulo Duarte kojeg francuski stručnjaci smatraju jednom od najvećih trenerskih nada u Francuskoj.

Igra Burkine se vrti oko brzonogog krila Hamburga Jonathana Pitroipe, te dvojice napadača Habiba Bamoga iz Nice te Moumounija Dagana koji je nakon nekoliko sjajnih sezona u Francuskoj otišao u Katar. Niko ih ne smatra favoritom, ali su izdvojeni kao jedno od potencijalnih iznenađenja koje može zagorčati život nekome od favorita.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.