Halilhodžić: Zmajevi mogu na Mundijal
Vahid Halilhodžić

Selektor Obale Slonovače ubjeđen

Halilhodžić: Zmajevi mogu na Mundijal

„Zmajevi“ mogu na Mundijal. Imamo dobar tim, igrače koji su zanimljivi najvećim klubovima Evrope, selektora koji zna napraviti atmosferu, dići raju na noge..., izjavio je za Dnevni avaz Vahid Halilhodžić, naš proslavljeni stručnjak koji sada obavlja funkciju selektora fudbalske reprezentacije Obale Slonovače.

Popularni Vaha ne tako davno protivio se da Miroslav Ćiro Blažević preuzme nacionalni tim BiH.

“Da, ali prije nekoliko godina. Sada je već druga priča. Ako će Miroslav Ćiro Blažević odvesti BiH na SP, pa čak i ako mu je improvizacija bitan dio strategije, onda ima moju podršku. Uostalom, Ćiro je bio treći na svijetu i to se mora respektovati. Uspjeh naše zemlje je iznad svega“, objasnio je Halilhodžić.  

Priznaje da nije gledao nijedan kompletan meč naše reprezentacije, ali i ono što je vidio dovoljno mu je da ustvrdi.

“Naš tim nije ništa slabiji od recimo Hrvatske ili Srbije. A to već nešto znači. Naravno, u septembru su četiri odlučujuća meča. Nipošto ne smijemo olako ući u duele sa Armenijom i Estonijom. Treba biti oprezan, jer više nema autsajedera, a Tursku možemo dobiti“, optimista je Halilhodžić.

Prije nešto više od dvije sedmice, 29. marta na utakmici Obale Slonovače i Malavija (5:0), desila se velika tragedija, kada je u stampedu ispred i u stadionu u Abidžanu poginulo 22 osoba, a više od 130 povrijeđeno. Vaha je još pod utiskom...

“Za tužan događaj saznali smo tek dva sata nakon utakmice, iako se tragedija desila prije početka meča. Čak ni novinari na pres konferenciji nisu znali ništa. Kada mi je predsjednik Fudbalskog saveza Obale Slonovače telefonirao u trenucima dok smo slavili pobjedu, doživio sam pravi šok. Prekinuo sam slavlje i prenio vijest igračima. Bili smo utučeni. Nažalost, nesreća je u drugi plan bacila odličan start u završnom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi naredne godine“, prisjeća se Halilhodžić.

Za trenutak smo mislima otišli u, recimo, 14. juni 2010., na stadion u Johanesburgu u meč drugog kola grupe D SP između BiH i Obale Slonovače. Za koga bi Vaha navijao?

“Da se ne lažemo, za Obalu Slonovače. Naravno, ukoliko bih i tada bio selektor. Profesionalac sam, živim od fudbala i normalno da svoj posao želim obaviti na najbolji način. Sve ostalo bi bila jeftina demagogija, a na nju sam alergičan“.

Ostanimo još u budućnosti. A kad bi, recimo, u trećem kolu BiH za prolazak dalje trebala pobjeda Obale Slonovače nad, primjera radi, Češkom, a da njegovoj selekciji bodovi ništa ne znače, kako bi se Vaha ponašao?

“Pa, nisam ja od kamena. Naravno da bi moj tim igrao za moju domovinu. Ali, sačekajmo da se ove dvije reprezentacije plasiraju na SP. Obalu Slonovače u junu čekaju možda odlučujući mečevi sa Gvinejom i Burkinom Faso.“

Halilhodžić se osvrnuo i na nastupe bh. internacionalaca u Evropi. Top tema bio je Edin Džeko.

“Igrač koji može sam sebi napraviti šansu i dati gol. Takvih je vrlo malo danas na svijetu“, kaže Halilhodžić govoreći o Edinu Džeki.

Iako napadača reprezentacije i topnika njemačkog Wolfsburga nije pomno pratio, naglašava da je u nekoliko utakmica vidio dovoljno.

“Ima sve - dobro je građen, brz, zna s loptom, lijepi mu se za nogu i što je najvažnije, daje golove. Nije sporno da je veliki potencijal, sada je sve do njega“, smatra Vaha.

Komentirajući povredu Vedada Ibiševića, kojeg je svojevremeno kao anonimca doveo u PSG iz Amerike, Vaha kaže da će se vratiti i da može igrati jednako dobro kao jesenas.

“Mlad je, uporan i ambiciozan. Trebat će ga sačekati malo, ali će se vratiti u pravu formu“.

Iako ne radi u Evropi prati dešavanja na Starom kontinentu, a posebno Ligu evropskih prvaka.

“Barcelona igra fudbal s druge planete. Ekipi kakva je Bayern nisu dopustili da odigraju tri dodavanja u jednoj akciji. Kakav je to presing bio. Mislim da tajna njihovog uspjeha leži u zajedništvu, u tome što su ti sve redom vrhunski igrači kvalitete stavili u službu kolektiva. Za to je vjerovatno najzaslužniji trener Guardiola“, Vahino je mišljenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.