Hapoel - prvi osvajač azijske Lige prvaka

Protivnik Željezničara u 2. pretkolu

Hapoel - prvi osvajač azijske Lige prvaka

Edmir Škorić

Željezničar nije imao puno sreće u žrijebanju parova 2. pretkola Lige prvaka. Naime, bh. šamion će igrati dvomeč protiv izraelskog Hapoel Tel-Aviva.

Hapoel je, bez sumnje, najgora opcija za našeg predstavnika. Klub iz Tel Aviva osnovan je 1927. godine, a poznati su i po tome što su prvi pobjednici Azijske Lige prvaka (1967. godine). Dosad su osvajali po 13 naslova prvaka, te nacionalnih kupova. Tek je ljuti gradski rival Maccabi uspješnija momčad od Hapoela u Izraelu.

LIČNA KARTA:
Ime: Hapoel Tel Aviv
Nadimak: The Red Demons/ Crveni demoni
Osnovani: 1927
Stadion: Bloomfield stadion, Jaffa
Kapacitet: 15.700
Predsjednik: Moni Harel
Liga: Izraelska Premier liga
Boje: crveno-bijela
Prošle sezone je Hapoel u dramatičnoj utrci slavio naslov izraelskog prvaka, nakon što su na kraju imali bolju gol razliku od Maccabija. Osim toga, Hapoel je osvojio i Kup prošle sezone, nakon što su u finalu slavili nad ekipom Bnei Yehude (3:1).

No, Hapoel se pamti prošle sezone i po dobrim nastupima u Evropskoj ligi. Crveni demoni su u grupnu fazu Evropske lige stigli nakon što su eliminirali švedski Goteborg, te češke Teplice. U grupnoj fazi su završili kao prvi ispred HSV-a, Celtica i Rapida iz Beča. Ipak, Izraelce je u šesnaestini finala zaustavio kazanski Rubin.

Željezničara čeka gostovanje na Bloomfield stadionu koji prima 15.700 mjesta. Plave sa Grbavice čeka iznimno težak zadatak, a jedina pozitivna stvar je to što će Osimovi izabranici uzvratni meč igrati pred svojim navijačima. Sve u svemu, želimo puno sreće Željezničaru.

Golmani: Vincent Eneyama (Nigeria), Nil Abarbanel (Izrael), Boris Kleyman (Izrael).

Odbrana:
Dani Bondarv (Izrael), Dedi Ben Dayan (Izrael), Omri Kanada (Izrael), Gal Shish (Izrael), Mor Shoshan (Izrael), Douglas Da Silva (Brazil), Yehudu Huta (Izrael).

Sredina:
Daniel De Ridder (Holandija), Valeed Badeer (Izrael), Gil Vermut (Izrael), Zurab Menteshashvili (Gruzija), Eran Zahavi (Izrael), Shay Abutbul (Izrael), Roei Gordana (Izrael), Avihai Yadin (Izrael).

Napad: Itay Shechter (Izrael), Victor Maree (Izrael), Mehran Lala (Izrael), Bojan Vručina (Hrvatska).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.