Kladioničarski skandal na Otoku: Trojica uhapšena zbog sumnje u namještanje utakmica
Foto: Ilustracija

Na terenu i Interpol

Kladioničarski skandal na Otoku: Trojica uhapšena zbog sumnje u namještanje utakmica

E. Ganibegović

Tri muškarca uhapšena su jer se dovode u vezu s namještanjem utakmica u ligi Irske.

Jedinica za borbu protiv mita i korupcije pri Državnom uredu za gospodarski kriminal (GNECB) uhapsila je dvojicu muškaraca u 30-ima na području Dublina. Još jedan muškarac u 30-ima uhapšen je na istoku Irske. 

Svi su privedeni zbog sumnje na kazneno djelo udruživanja radi prijevare, a prema izvještajima iz Irske, sva trojica su bivši fudbaleri. 

Službenici Interpola pridruženi Radnoj skupini za namještanje utakmica također su doputovali iz svog sjedišta u Lyonu kako bi podržali operaciju.

Ova operacija proizlazi iz istrage koju su proveli detektivi pridruženi Jedinici za borbu protiv mita i korupcije 2019. nakon izvješća o sumnji na namještanje utakmica primljenih od Nogometnog saveza Irske (FAI) i UEFA-e.

Detektivi iz GNECB-a također su prošlog tjedna uhapsili muškarca na sjeverozapadu u sklopu ove istrage koja je u tijeku. S današnjim hapšenjima ukupan broj uhapšenih u sklopu operacije Brookweed porastao je na 14.

Detektivka Catharina Gunne, GNECB, rekla je: „Namještanje utakmica i korupcija prijetnja su svim sportovima na svim razinama i potkopavaju povjerenje javnosti u poštenje sporta. Može omogućiti organiziranom kriminalu da se infiltrira u sport kako bi ga iskoristio za stjecanje nezakonite dobiti ili pranje prihoda od kriminala.

"Odjel za borbu protiv mita i korupcije će poduzeti proaktivne mjere gdje je to potrebno kako bi se spriječio takav kriminal. Namještatelji utakmica plijene mlade i ranjive igrače kako bi ih iskvarili za svoje ciljeve", naveli su.

FAI je također objavio izjavu o tom pitanju:

"FAI bilježi najnoviji razvoj događaja u tijeku istrage Garde o navodnom namještanju utakmica. FAI, u saradnji s UEFA-om, ostaje privržen politici nulte tolerancije na namještanje utakmica. Budući da je ovo i dalje pravna stvar, ne možemo dalje komentarisati."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi