Hervas: Bio sam skeptik, pomislio sam: 'Šta ću u BiH?'

Novi fudbaler Željezničara za SportSport.ba

Hervas: Bio sam skeptik, pomislio sam: 'Šta ću u BiH?'

Kada je Javier Hervas 2012. godine dobio petogodišnji ugovor od Seville nije ni sanjao da će nekada završiti u Bosni i Hercegovini, u Željezničaru.

U to vrijeme 22-godišnji vezni fudbaler Cordobe bio je jedan od najboljih u drugom španskom razredu - Segunda diviziji. Intenzivno je dobijao pozive od Seville i Real Madrida, međutim na kraju se odlučio za klub iz Andaluzije iz razloga što je rukovodstvo kraljevske ekipe željelo najprije da određeno vrijeme provede na posudbi u Castilli. 

Ipak, Hervasov fudbalski put nije išao onako kako je zamišljao i nekoliko sezona kasnije dospio je u Bosnu i Hercegovinu. Zemlju koju je, kako kaže, zamišljao ranije mnogo drugačije.

"Moram priznati da sam u početku bio skeptičan, pomislio sam: 'Šta ću u Bosni i Hercegovini?' Znao sam da ova zemlja prošla rat, ali kada sam došao slika se promijenila. Vidio sam da je Bosna i Hercegovina kao svaka evropska država i posljedice rata koje su vidljive na ulicama ne predstavljaju mi problem. Ljudi su dobronamjerni i kulturni, tako da mi je lijepo ovdje", izjavio je Javier Hervas na samom početku razgovora za SportSport.ba.  

Nije li iznenađenje kada nekadašnji fudbaler Seville dođe u Željezničar?

"Malo je čudno, ali Željezničar je za mene prilika da se vratim na pravi put. Dolazim iz Australije, zemlje u kojoj sam imao dobre uslove, no igralo se samo za novac. Sretan sam što mi se ukazala prilika da dođem u klub koji ima pobjednički mentalitet i ambicije se jednostavno poklapaju. Nadam se da ću sljedeće sezone sa Željezničarom osvojiti nacionalni Kup i naravno prvenstvo", ističe ovaj vezni fudbaler.

Jeste li  ranije čuli za neki klub iz Bosne i Hercegovine? 

"Iskreno, nisam. Ni prvenstvo nisam imao priliku ranije pratiti i došao sam faktički u nepoznato. Biće vremena da dovoljno upoznam sve."

Kako gledate na prelazak u Željezničar? 

"Ovo mi je šesti klub u karijeri i smatram da je Željezničar za mene apsolutno korak naprijed. Ovo je klub iz centralne Evrope koji ima šansu da se takmiči na evropskoj sceni i ujedno tako mogu ponovo skrenuti pažnju na sebe. Cilj mi je da naprije opravdam epitet pojačanja i možda nekada ponovo pređem u neki veliki klub", priznaje Hervas. 

Interesantno je da ste u prošlosti imali šansu da pređete u Real Madrid. Šta se zapravo desilo? 

"Kada sam nastupao za Cordobu čelnici Real Madrida su mi ponudili ugovor, ali odmah su mi dali do znanja da ću morati prvo ići na posudbu u drugi tim. Obzirom da se i Real Madrid Castilla takmičila u Segundi, to mi nije bilo interesantno i prihvatio sam poziv iz Seville. Nisam se pokajao." 

U Sevilli ste imali priliku dijeliti svlačionicu sa Spahićem i Stevanovićem. 

"Stevanović i ja smo u dobrim odnosima, igrali smo zajedno šest mjeseci, ali nismo se čuli kada sam dobio priliku da dođem u Željezničar. Što se tiče Spahića, on je odličan. Za mene je bio jako bitan igrač u Sevilli i imao je lidersku osobinu. Pravio je dobru atmosferu u svlačionici i podržavao me u utakmicama. Po dobrom pamtim i njega", podvukao je na kraju razgovora za SportSport.ba Javier Hervas kojeg je u Željezničar doveo slovenački agent Saša Ćuk iz madridske agencije Pandorasports. 

Hervas je sa Željezničarom potpisao dvogodišnji ugovor i tokom dosadašnje karijere je, podsjećamo, još nastupao za Brisbane Roar, Sevillu, Sabadell, Hercules i Cordobu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi