Hoće li Milan iskoristiti kiks Intera?

28. kolo Serije A

Hoće li Milan iskoristiti kiks Intera?

Edmir Škorić

Milan ima dobru priliku da u 28. kolu Serije A dođe svega bod zaostatka za vodećim Interom, koji je jučer poražen kod Catanije. I Roma je još u igri, ali najprije rimska momčad mora slaviti u Livornu.

Bolan poraz Milan je u srijedu doživio na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. Rezultat je na kraju glasio 4:0, a Rossoneri se okreću domaćem prvenstvu, koje će, čini se, tek sada dobiti na zanimljivosti. Naime, Inter je sinoć kao gost golom Milita poveo protiv Catanije, ali su u zadnjih petnaest minuta Sicilijanci postigli tri pogotka i riješili utakmicu u svoju korist.

Tako će Milan u nedjelju gostiti Chievo, te bi eventualnom pobjedom nad gostima iz Verone prišao na samo bod grdadskom rivalu Interu. Leonardo je u odbrambenoj krizi, pa tako ne može računati na iskusnog štopera Alessandro Nestu i prodornog mladića Luca Antoninija. Bonera i Onyewu su takođ povrijeđni, kao i napadač Alexandre Pato.

Chievo, koji se trenutno nalazi na sigurnom jedanaestom mjestu, iga dobro ove sezone. U Milan stižu sa željom da dobro odigraju, a trener Di Carlo ne može računati na francuskog braniča Nicolasa Freya, koji je suspendiran. Ekipa je realtivno dobra sa zdravstvenim kartonom, pa će ovu utakmicu tek propustiti iskusni Fabio Moro i Elvis Abruscato (posuđen iz Torina). Posljednji put Milan je na San Siru protiv Chieva pobijedio s minimalnih 1:0. Rossoneri su u prvenstvu četiri puta pobijedili u zadnjih pet utakmica i jednom su odigrali neriješeno. Chievo ima tri poraza i dvije pobjede.

Jedinu utakmicu večeras odigrat će Napoli i Fiorentina. Fiorentinu je pomalo uzdrmalo ispadanje iz Lige prvaka od Bayerna, unatoč 3:2 pobjedi nad Nijemcima, ali i priče oko trenera Cesare Prandellija. Navodno, mediji tvrde da je Prandelli rekao DA Juventusu i da će od ljeta sjediti na klupi torinskog kluba. Upravo ja Prandelli najveća prednost Fiorentine.

Napoli igra bolje u domaćem prvenstvu, ali očito da se ne mogu nositi sa pritiskom, koji je na njihova leđa natovarila četvrta pozicija. Tako su u zadnjih šest utakmica četiri puta poraženi i ispustili su tu četvrtu poziciju, koja, još uvijek, vodi u dodatne kvalifikacije Lige prvaka. Napoli je sada sedmi sa 41 osvojenim bodom, šest više od desetoplasirane Fiorentine, koja više nema prevelikih ambicija. Dok, evo, domaći žele pobjedom vratiti se na jedno od mjesta koje garantuju izlazak u Evropu.

Viole će u ovoj utakmici igrati bez štopera Alessandro Gamberinija, peruanskog lijevokrilnog igrača Juana Manuela Vargasa, te Marco Marchionnija i Cesare Natalija. Adrian Mutu je i dalje suspendiran. Nešto manje problema ima na drugoj strani trener Mazzarri, pa ne može računati na tri odbrambena igrača, koji nisu često starteri, Dossena, Santacroce i Grava. Paolo Cannavaro zbog kartona služu kaznu suspendije.

Ipak, najveća opasnost po Fiorentinu je playmaker Slovak Marek Hamšik, a s druge strane su Alberto Gilardino i Stevan Jovetić.

Juventus će morati biti posebno oprezan, želi li izbjeći bilo kakvu nelagodnost protiv Siene. Siena je u samom dnu lige i prijeti im velika opasnost od ispadanja, ali ono što se činilo nemoguća misija, trener Alberto Malesani je skoro  uspio. Tako Siena na Olimpijski stadion u Torino stiže sa posebnim nadahnućem.

Alberto Zaccheroni uživa dobro vrijeme na klupi Juventusa, njegove dobre igre poremetio je tek u predprošlom kolu Palermo, kada ih je porazio sa 2:0 na gostovanju. Stara dama je u prvoj utakmici osmine finala Europa lige porazila Fulham sa 3:1. Juventus upravo pokušava stići Palermo, koji ima dva boda više na četvrtoj poziciji.

Zaccheroni ne može računati na Buffona, Chiellinija i Amaurija (zbog povreda) te Zebinu (suspenzija). Siena igra bez Luce Rossettinija i Francesce Parravicinija. 


Serija A, 28. kolo:
Catania - Inter 3:1
Napoli - Fiorentina (večeras)
Parma - Atalanta
Lazio - Bari
Genoa - Cagliari
Udinese - Palermo
Livorno - Roma
Bologna - Sampdoria
Juventus - Siena
Milan - Chievo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.