Hoće li nam 09.09.09. donijeti sreću?
Hoće li nam naša devetka donijeti radost kao u prošlom meču?

Sujevjerje i sport idu skupa

Hoće li nam 09.09.09. donijeti sreću?

M. Skaka

U posljednjim trenucima pred susret koji mnogi smatraju odlučujućim za ovu generaciju bh. fudbalera, počinjemo se hvatati za svaku slamku, svaki trun dodatne nade koja bi nam ulila sigurnost da ćemo baš mi, Bosanci i Hercegvoci, biti ti koji će večeras uzdignuta čela prošetati ulicama svojih gradova i zadovoljno reći: “Pokazali smo da možemo!”.

A zašto onda ne bismo vjerovali u pobjedu, kada susret igramo na "najsretniji mogući dan", upravo 09.09.09.

Susret od kojeg nam toliko toga može zaviti igra se večeras. 09. septembra, baš 2009. godine, tačnije na dan koji predstavlja kalendarsku anomaliju, datum koji se u mnogim kulturama slavi, od kojeg se strepi i kojeg se sa zebnjom očekuje.

09.09.09. je za one koji su opsjednuti brojevima više nego specijalan. Takav repetitivni datum posljednji je koji ćemo vidjeti u ovih sto (do 01. Januara 2101.,) ili čak hiljadu godina (do 01. januara 3001.) u zavisnosti od toga kako želite posmatrati. Ipak, ni tada nećemo imati ovu situaciju koju imamo danas, je je 9 u mnogim kulturama, pa i religijama poseban, sretan broj. Pa čak je i “Đavolji broj” 666 o kojem smo gledali toliko holivudskih filmova izveden izvtanjem, ovog najboljeg, današnjeg, broja 999.

Matematička magija

Svaki osnovac reći će vam da je 9 poseban broj, a onda na vas primjeniti matematički magični trik. Uzmite bilo koji dvocifren broj djeljiv sa 9, saberite njegove cifre i dobiće ponovo 9 (9x3=27, 2+7=9). I ne samo to. Pomnožite bilo koji dvocifreni, trocifreni ili četverocifreni broj sa 9 i suma cifara opet će dati 9 (9x62=558, 5+5+8=18, 1+8=9).  I ne samo to. 09. Septembar po nekom slučaju je 252. Dan u godini (2+5+2…)!

Sujevjerje i sport idu skupa


Sport je plodan teren za ovu vrstu sujevjerja. To zna svako ko je nekada izgubio utakmicu zato što nije ponio “sretni znojnik”. Mnogi bokseri (Mirko Filipović, primjera radi), neće zamjeniti”sretni” štitinik za zube sve dok se on sam ne raspadne. Veliki Goran Ivanišević automobil je na Wimbledonu parkirao uvijek na istom mjestu, a kad je mjesto bilo zauzeto, sa prijateljima je pomjerio uzurpatora, parkirao na “pravo” mjesto i kasnije pokorio London. Koliko samo košarkaških trenera već godinama gledamo uz teren u jednoj te istoj košulji? Poznati su primjeri kada su članovi ekipe izbacivani iz autobusa, jer nisu sjedili u tačno onom istom rasporedu u kojem su bili kada se stiglo do važne pobjede…

U Kini, za vrijeme Olimpijskih igara zvonilo se tačno u 8AM, 08.08.08. jer je osmica njihov sretni broj. Hoće li devetka biti sretna za Bosance i Hercegovce?

Pa onda, recite da današnji dan nije poseban? A ponovite to i sutra ukoliko Ćirini Zmajevi stignu do toiiko željene pobjede. A još ako Muslimović sa brojem 9 na leđima pogodi u 9PM i ubilježimo 18. (1+8) bod u kvalifikacijama? Ili ako Edin Džeko zabije dva komada za ukupno 9 golova u kvalifikacijama?

Iako poseban na mnogo načina, dan je počeo kao i svaki drugi. U zraku nema ništa čudno, standardna smjesa nitrogena, oksigena i ostalih *gena, a da na ulicama nema velikog broja plavo-žutih navijača reklo bi se “ništa posebno.”. Hoću li tako misliti i večeras? Sumnjam!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.