Holanđani napadali, Danci pobijedili

Euro 2012: Grupa B

Holanđani napadali, Danci pobijedili

Holandija je uputila 25 udaraca na gol Danske, koji su pet puta šutirali na gol Oranjea, ali ipak pobijedili. Michael Krohn-Dehli bio je strijelac jedinog gola na susretu za pobjedu Danaca 1:0.

Prvu ozbiljniju priliu na susretu imao je napadač Arsenala Robin van Persie. Nakon centaršuta Wesleya Sneijdera, lopta se neočekivano odbila do holandskog napadača, a on je nije očekivao, pa je neometan sa desetak metara šutirao pored gola.

 

Arjen Robben je u 18. minuti odlično probio lijevu stranu, ušao je u kazneni prostor Danaca i pokušao uposliti Sneijdera i Van Persiea, ali je Daniel Agger u posljednji čas uklizao i otklonio opasnost od svog gola.

 

Iako su Oranje držali kontrolu nad utakmicom, Danska je povela. U 24. minuti sjajan soloprodor sa vrha kaznenog prostora Holandije izveo je napadač Brondbya Michael Krohn-Dehli, te probacio loptu kroz noge Maartenu Stekelenburgu za vodstvo Danaca.

 

Odličnu priliku za izjednačenje imao je Robben, koji je na poklon dobio loptu od Stephana Andersena. Međutim, krilo Bayerna je odlično šutiralo i pogodilo stativu. Tri minute kasnije Ibrahim Affelay je nakon solo prodora snažno šutirao, ali lopta odlazi preko gola.

 

Danci su uzvratili u 40. minuti, ali je loptu ispred Denisa Romedahla izbio John Heitinga. Novu fenomenalnu priliku za Oranje imao je u 43. minuti Van Persie. Holandski je napadač dobio sjajnu loptu od Sneijdera, ali je Andersen odbranio njegov šut u situaciji jedan na jedan.

 

Početak drugog dijela potpuno je pripao Oranjeu. Prvo je odličnu priliku imao Van Persie, ali se okliznuo u odsutnom trenutku. U narednom napadu mogao se iskupiti napadač Arsenala, ali je iz pada šutirao direktno u danskog golmana.

 

Kapiten Holandije Mark van Bommel snažno je šutirao u 50. minuti, a golman Danske je vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner. Već u narednoj minuti Affelay je prizemno šutirao, a lopta odlazi pored same stative gola Danske.

 

Strijelac vodećeg gola za Dansku Krohn-Dehli imao je odličnu priliku u 70. minuti, ali Stekelenburg je krajnjim naporom loptu odbio u korner.

 

Bert van Marwijk u igru je uveo Van Der Vaarta i Huntelaara u 71. minuti, te promijenio formaciju iz 4-2-3-1 u 4-4-2.

 

Fenomenalnu priliku za izjednačenje u 74. minuti imao je Huntelaar, kojeg je fenomenalno uposlio sjajni Sneijder, ali je Andersen ponovo izašao kao pobjednik u situaciji jedan na jedan.

 

Holandija je bila dominantnija tokom cijele utakmice, ali to im ne vrijedi mnogo jer je Danska ubilježila velika tri boda.

 

HOLANDIJA: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel (od 85. Dirk Kuyt)l, Johnny Heitinga, Ron Vlaar, Jetro Willems, Nigel de Jong (od 71. Rafael van der Vaart), Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay (od 71. Klaas Jan-Huntelaar), Robin van Persie.

 

DANSKA: Stephan Andersen, Lars Jacobsen, Simon Kjær, Daniel Agger, Simon Poulsen, William Kvist, Niki Zimling, Dennis Rommedahl (od 84. Tobias P. Mikkelsen), Christian Eriksen (od 74. Lasse Schone), Michael Krohn-Dehli, Nicklas Bendtner.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije