Holandija, Portugal, Češka i Švedska bez prava na poraz

Neko bi mogao kofere spakovati ranije

Holandija, Portugal, Češka i Švedska bez prava na poraz

M. Maksimović

Utakmicom Grčka - Češka na Municipal stadionu u Wroclavu počinje drugo kolo grupne faze takmičenja. Kolo u kojem će se mnoge reprezentacije vaditi, koje će za neke možda čak biti i presudno. 

U prvom redu tu mislimo na one selekcije koje su poražene u prvom kolu, ukupno njih pet. 

U grupi A, već danas može biti puno toga jasno. Rusi love pobjedu protiv Poljske za plasman među osam. I bod nije loš s obzirom na osvojena tri protiv Češke. Česi su u neugodnoj situaciji, realno samo ih pobjeda protiv Grčke ostavlja u životu. Možda i bod, ali pitanje da li će četiri biti dovoljna za drugi krug.

Grci su prošle teško iskušenje, čovjek manje i gol zaostatka protiv Poljske, izvukli su se. Sa tri boda bi došli vrlo blizu četvrtfinala. U posljednjem kolu igraju sa Rusijom koja bi mogla među osam već večeras, a to znači vrlo vjerovatnu laganu' 'ručnu'' u trećem susretu.

Grupa B nudi za neutralne posmatrače uživanciju. Tri velikana, od kojih jedan mora kući, kako se stvari razvijaju možda na kraju budu i dva. Danci su pokazali šta mogu. Slijedi Portugal koji mora pobjediti, a takve utakmice su najteže, odnosno za Danci bi mogla biti lakša.

Velika gužva bi mogla nastati ako recimo Njemačka izgubi od Holandije.Onda će svaki bod, gol biti važan u grupi B.Nije nemoguće da recimo Danska i Njemačka koje su krenule pobjedama, ostanu bez drugog kruga. Dakle ovdje je puno kombinacija. Ono što je posebno zanimljivo u ovoj grupi koja je nakrcana velikim zvijezdama postignuto je namjanje golova, samo dva do sada.

U grupi C Hrvatska je u najboljem položaju, ima tri boda, ali je daleko od četvrtfinala. Mora protiv Italije ići na pobjedu, jer u posljednjem susretu, Hrvatska igra sa Španijom. Italiji je najvažnije ne izgubiti ako je u stanju dobiti Irsku u trećeoj utakmici.

Španija se taktički kockala u prvoj utakmici i teško je povjerovati da će nešto slično uraditi protiv Irske.ŠPanija do kraja mora ići maksimalno, kako bi izbjegla komplikacije. Irska je selekcija koja od svih 16 u ovom trenutku ima najmanje šansi za četvrtfinale. Protiv Hrvatske nije bilo duela, skok igre, čvrstine u defanzivi, a treba se suprostaviti Španiji pa Italiji.

Ukrajina je dobila Švedsku, samopouzdanje raste, a takvoj situaciji se može dobiti i Francuska, pogotovo Engleska. Selekcija koje su bile više nego skromne u prvom susretu. Od Francuza se očekivalo ipak nešto više, Englezi sa ovom ekipom ne idu bezglavo, traže prilike iz kontre, prekida.

Švedska je njema posljednja šansa, baš kao što Šveđanima oni.Francuzi imaju imena, ali su na turniru sa svega dva klasična napadača. Protiv Engleske je to bilo jalove, pitanje je kako će selekcija reagovati kada protivnik krene naprijed.

Njihova sreća je donekle da domaćini protiv njih ne moraju osvojiti tri boda. Šveđani nisu ponudili ništa kada je i pitanju kreativnost, blijedi u sredini, mekani u zadnjoj liniji. Zlatan ne može sam i neće moći. Pitanje je ko će mu se priključiti od ovih iskusnijih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.