Honduras na SP prvi put nakon 1982
Carlos Pavon donosi Hondurasu nastup na SP

Južna Afrika 2010

Honduras na SP prvi put nakon 1982

Okončane su kvalifikacije i u zoni CONCACAF, a očekivano su plasman na SP izborili SAD i Meksiko, dok je Honduras nastup na SP izborio prvi put nakon 1982. godine. Kostarika će imati priliku za popravni u baražu protiv Urugvaja.

Golom 36-godišnjeg veterana Carlosa Pavona u 63. minuti utakmice u San Salvadoru protiv domaćeg El Salvadora, reprezentacija Hondurasa izborila je nastup na SP u Južnoj Africi, prvi put nakon Španije 1982. godine. Ipak, za potvrdu plasmana igrači Hondurasa su morali na centru igrališta čekati vijesti iz Washingtona, gdje je njihov glavni konkurent za treće mjesto Kostarika igrala protiv SAD-a. Kako je rezultat te utakmice bio 2:2, uslijedilo je veliko slavlje igrača Hondurasa, koji se nakon dugo godina vraćaju na veliku scenu.

Ostale dvije utakmice završile su identičnim rezultatima 2:2. SAD su protiv Kostarike odigrale rutinski meč, s obzirom da su već ranije obezbijedili direktan plasman na SP, dok je Kostarika ovim bodom zauzela četvrtu poziciju na tabeli i igrat će u baražu protiv Urugvaja.

Kostarika je bez plasmana na SP ostala u posljednjim trenutcima utakmice. Kostarika je povela golovima Bryana Ruiza u 20. i 23. minuti, da bi SAD smanjile golom Michaela Bradleya u 71. minuti. Kostarika je držala treće mjesto sve do 90. minute kada Jonathan Bornstein poravnava na 2:2 i šalje Kostarikance u baraž protiv Urugvaja.

Meksiko je također već ranije osigurao plasman na SP, tako da je utakmica kod Trinidada bila samo formalnost. Domaćini su dva puta vodili, ali su Meksikanci uspijevali da poravnaju. Kerry Baptiste je iz penala u 32. minuti doveo Trinidad u vodstvo, da bi Enrique Esqueda poravnao u 55. minuti.

Trinidad je do novog vodstva stigao drugim golom Baptistea u 60. minuti, a sedam minuta kasnije Carlos Salcido donosi bod Meksiku, koji je odlično odigrao posljednjih nekoliko utakmica i plasirao se na SP. Pod vodstvom Sven Gorana Erikssona Meksikanci su bili u teškoj situaciji, ali je dolazak na klupu Javiera Aguirrea promijenio stvari na bolje.

Rezultati:

El Salvador – Honduras 0:1
SAD – Kostarika 2:2
Trinidad i Tobago – Meksiko 2:2

Tabela:

1. SAD 20
2. Meksiko 19
3. Honduras 16
4. Kostarika 16
5. El Salvador 8
6. Trinidad 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.