Hrvatsku namučila Bjelorusija
Rakitić Hrvatskoj donio veliku pobjedu

Kvalifikacije za SP 2010.

Hrvatsku namučila Bjelorusija

E. Škorić

U preostalim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Hrvatska je mukom došla do minimalne pobjede nad Bjelorusijom, Portugalci su napravili kiks odigravši samo 1:1 u Danskoj, Italija je slavila u Gruziji, a remizirali su Francuska i Rumunija.

Maksimir je večeras strepio, gosti iz Bjelorusije skoro su uspjeli doći do boda koji bi Hrvatsku dosta udaljio od baraža. Sredinom prvog poluvremena Ivan Rakitić našao se 20-ak metara od gola gostiju i šutirao po sredini gola, no srećom po domaće lopta je udarila u glavu jednog bjeloruskog igrača i završila u mreži Yuriy Zhevnova. Gosti su pošteno namučili Hrvatsku, posebno u drugom dijelu kada je heroj utakmice golman "kockastih" Vedran Runje odbranio tri velike prilike gostiju. Posljednjih desetak minuta Hrvati su igrali sa deset igrača, budući da je Vedran Čorluka zbog zadržavanja vremena zaradio drugi žuti karton, odnosno crveni. Tako će Čarli uz svog klubskog suigrača Luku Modrića propustiti utakmicu na Wembleyu u srijedu.

Švedska je došla do pobjede kod neugodne Mađarske, prije svega zahvaljujući golu Zlatana Ibrahimovića u posljednjoj minuti utakmice. Naime, golom Olofa Mellberga iz 8. minute Šveđani su poveli, da bi Mađari golom Husztija sa bijele tačke deset minuta prije kraja poravnali rezultat. Srećom po Švedsku, pa u redovima imaju Barceloninog napadača koji im je obezbijedio tri boda u posljednjim sekundama utakmice.

Portugalu je toliko trebala pobjeda u Danskoj, no nije im se ostvarila ta želja. Napadač Arsenala Nicklas Bendtner doveo je prvoplasiranu momčad skupine u vodstvo par minuta prije kraja prvog dijela, da bi Liedson poravnao par minuta prije kraja regularnih 90. Bugarska je nadigrala Crnu Goru i na kraju slavila visokim rezultatom 4:1. No, prvi do prednosti došli su gosti i to već nakon devet minuta igre. Tada je Fiorentinin vezista Stevan Jovetić doveo Crnogorce u vodstvo. Kishishev je u 45. minuti poravnao i to je bilo sve u prvom dijelu. Drugo poluvrijeme u potpunosti je pripalo domaćoj momčadi. Telkiyski je ušao na početku drugog dijela i odmah pogodio za vodstvo Bugara. Dimitar Berbatov golom sa bijele tačke u 85. minuti postavlja 3:1, a konačnih 4:1 djelo je Domovchiyskog.

Italija je u Gruziji bez puno poteškoća došla do tri boda. Zanimljivo, osigurao im je igrač koji igra u Italiji, Kakha Kaladze. Naime, odbrambeni igrač Milana dva puta je zatresao vlastitu mrežu i to u 57. minuti i deset minuta kasnije. Irska je slavila kod Kipra sa 2:1. Doyle je rano doveo goste u vodstvo, Elia izjednačio u 30. minuti, a pobjedu gostima postiže napadač Robbie Keane. Slovaci i Ćesi remizirali su. U komšijskom okršaju poveli su Slovaci golom Šestaka u 60. minuti, da bi nešto kasnije Pudil izjednačio. Veznjak Napolija Hamsik iz penala donosi ponovo Slovačkoj prednost, a Milan Baroš u 83. postavlja konačnih 2:2.

Dosta zanimljiva utakmica bila je ona između Francuske i Rumunije. Pijetlovi su poveli golom Henryja, a autogolom nesretnog Escudea Rumuni su došli do poravnanja. Utakmica je završena rezultatom 1:1, a ovo je najviše odgovaralo reprezentaciji Srbije.

Kvalifikacije za SP (Evropa):
Škotska - Makedonija 2:0
Ukrajina - Andora 5:0
Armenija - BiH 0:2
Azerbejdžan - Finska 1:2
Rusija - Lihtenštajn 3:0
Moldavija - Luksemburg 0:0
Bugarska - Crna Gora 4:1
Danska - Portugal 1:1
Gruzija - Italija 0:2
Izrael - Latvija 0:1
Mađarska - Švedska 1:2
Turska - Estonija 4:2
Austrija - Farski O. 3:1
Kipar - Irska 1:2
Hrvatska - Bjelorusija 1:0
Poljska - Sj. Irska 1:1
Slovačka - Češka 2:2
Švicarska - Grčka 2:0
Island - Norveška 1:1
Francuska - Rumunija 1:1
Španija - Belgija (u tijeku)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.