I Norveška postaje oaza za nogometaše BiH
Stadion Sandefjorda

Destinacije

I Norveška postaje oaza za nogometaše BiH

Dva možda i najzvučnija transfera tijekom dosadašnjeg dijela zimskog prijelaznog roka kod nogometaša iz Bosne i Hercegovine predstavljaju odlasci Admira Raščića i Marciana u redove novog norveškog prvoligaša Sandefjorda gdje već od ranije nastupa Sarajlija Samir Šarić, pa se samim time može reći kako i Norveška postaje oaza za nogometaše iz naše zemlje, premda uz bok ovim transferima može stati i prelazak Harisa Handžića u poljski Lech iz Poznana.

Raščić je već par godina s razlogom kotirao kao ponajbolji napadač Premijerlige BiH, zaigrao i u reprezentativnom dresu, a posebnu pozornost skrenuo odličnim nastupima u dresu Sarajeva prošle godine kada su igrači tadašnjeg trenera „bordo“ momčadi Husrefa Musemića ostavili izvrstan dojam u pretkolima Lige prvaka.

Marciano Jose do Nascimento je isto tako kotirao kao ponajbolji defanzivac naše lige, još kao igrač Čelika, koji mu je bio prva destinacija u BiH, potom u šampionskoj generaciji Sarajeva, a naposljetku i kao član Širokog Brijega, pa ni njegov angažman u Norvešku nije nikakva slučajnost. Sandefjord bi u sljedećoj sezoni, s obzirom da u svojim redovima ima dvojicu ovih igrača, te spomenutog Šarića, sasvim sigurno mogao na svojoj strani imati i simpatije bh nogometne javnosti.

Već od ranije u Norveškoj s popriličnim uspjehom za momčad Tromso, koja je izborila Kup UEFE kao trećeplasirani klub prošle sezone, nastupa vratar Sead Ramović, 29-godišnjak s ranijim iskustvom igranja u Bundesligi. Tu je također i Samir Fazlagić iz Stromsgodseta, po ocijenama norveških kolega novinara ponajbolji obrambeni igrač norveške lige.

Kao što je poznato prva pridošlica u redove Širokog Brijega ove zime je Ante Zurak, 24-godišnji stoper iz Zadra, nekoć i član mlade hrvatske reprezentacije, koji je donedavno branio boje norveškog drugoligaša Alte gdje je inače glavni golgeter Aldin Softić.

Od igrača s prostora ex Jugoslavije u Prvoj ligi Norveške igraju još tri igrača iz Srbije, jedan iz Slovenije, a bio je tu i Ante Vitaić iz Hrvatske, koji je sa svojim Lov Hamom ispao u niži rang natjecanja, pa je očito da Norveška postaje sve privlačnija nogometašima s ovih naših prostora.

Inače, po prvi puta prvaci Norveške postali su igrači Stabaeka iz malog mjesta Baeruma, koji su u protekloj sezoni trijumfirali s 55 osvojenih bodova, odnosno 7 više od drugoplasiranog Fredrikstada, a čak 16 više od Rosenborga, već godinama najpoznatijeg tamošnjeg kluba, koji je sezonu okončao tek na 6. mjestu, iako primjerice ima dvostruko skuplju momčad od prvaka Stabaeka.

Najbolji igrač lige je Stabaekov 25-godišnji veznjak Alanzinho, koji je u ovaj klub stigao izravno iz slavnog brazilskog Flamenga. Većinu klubova vode norveški i švedski treneri, no ima i jedan Nijemac, a riječ je o Uwe Roesleru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije