I to je moguće: Osvojili kup, završili na devetom mjestu u ligi, ali ipak ispadaju u niži rang
Tigre je savladao Bocu Juniors u finalu Kupa Argentine

Neke lige imaju čudan sistem takmičenja

I to je moguće: Osvojili kup, završili na devetom mjestu u ligi, ali ipak ispadaju u niži rang

S. Pašalić

U većini nogometnih liga sistem takmičenja je jako jednostavan i svima jasan.

Međutim, postoje i lige koje imaju sistem koji je paradoksalan. Slučaj je to i sa argentinskom ligom u kojoj se ovog vikenda desio nesvakidašnji slučaj.

Naime, Tigre je u nedjelju u finalu Kupa Argentine savladao Bocu Juniors i tako je izborio kvalifikacije za grupnu fazu Copa Libertadoresa, ali su ispali iz lige.

Do toga je došlo jer se u argentinskoj ligi koristi poseban sistem računanja bodova, gdje se gledaju rezultati u posljednje tri godine.

Prema tim rezultatima Tigre će naredne sezone igrati u Nacional B ligi, ali je ovaj klub ostao i bez mjesta u Copa Sudamericani koju su izborili sjajnim plasmanom u ligi ove sezone.

Odluka je to Conmebola koja kaže da klubovi koji ne igraju u najvišem rangu svojih država ne mogu igrati ni u ovom takmičenju.

Sve je ovo posljedica plana postepenog smanjenja argentinske lige sa 30 na 20 klubova u budućnosti, a trenutno ih je u ligi 26.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi