I Zmajevi će plesati sambu

BiH na pravom ispitu protiv Brazila

I Zmajevi će plesati sambu

Nije mala stvar. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 28. februara će u Švajcarskoj odmjeriti snage protiv najtrofejnije selekcije svih vremena, Brazila.

Danas je stigla i zvanična potvrda onoga o čemu se pričalo već danima: Zmajevi će 28. februara u švajcarskom St. Galenu odmjeriti snage sa najtrofejnijom reprezentacijom svih vremena, fudbalskim čarobnjacima, Brazilom.

Sigurno je da Brazilci neće u St. Galen doći u najjačem sastavu. S obzirom na termin odigravanja utakmice, vrlo je vjerovatno da će žuti dres Brazila obući samo reprezentativci te zemlje koji igraju u Evropi. Međutim, to znači da od glavnih zvijezda vjerovatno neće biti samo Neymara.

Kada se pogleda sastav Brazilaca koji bi mogao konkurisati za ovu utakmicu, dobije se jasna slika s kakvom zapravo snagom raspolaže selektor ove reprezentacije Mano Menezes.

Brazil je u posljednje dvije prijateljske utakmice protiv Gabona i Egipta 10. i 14. novembra prošle godine igrao sa igračima iz evropskih klubova, jer su brazilski klubovi tražili poštedu za svoje igrače zbog dugog i napornog puta.

Menezes je u ovim utakmicama koristio 23 igrača: Golmani : Diego Alves (Valencia), Neto (Fiorentina); Odbrana: Daniel Alves (Barcelona), David Luiz (Chelsea), Thiago Silva (Milan), Marcelo (Real Madrid), Luisão (Benfica), Adriano Correia (Barcelona), Fábio (Manchester United), Alex Sandro (Porto); Vezni red: Lucas Leiva (Liverpool), Hernanes (Lazio), Kaka (Real Madrid), Fernandinho (Shakhtar Donetsk), Luiz Gustavo (Bayern Munich), Sandro (Tottenham), Elias (Sporting Lisabon), Willian (Shakhtar Donetsk), Bruno César (Benfica), Dudu (Dinamo Kijev); Napad: Jonas (Valencia), Hulk (Porto), Kléber (Porto).

Iako još uvijek nije poznato u kojem će se sastavu Brazilci suprostaviti Zmajevima, sigurno je da to neće biti nimalo slab sastav. Brazilci imaju igrača da naprave barem tri podjednako dobre reprezentacije.

Što se tiče naše reprezentacije, ispit protiv ovako jakog protivnika odlična je proba.

"Nama će jako dobro doći utakmica protiv Brazila. U tako jakim utakmicama, sa jakim protivnicima, možemo vidjeti gdje smo ustvari. Mi imamo taj problem kada igramo protiv jakih i velikih reprezentacija već godinama. U prošlim kvalifikacijama samo u dva navrata, protiv Francuske u Parizu i Portugala u Zenici, protiv jakih odigrali dobro, ali čini mi se da i dalje imamo taj neki kompleks. U slučaju dobrog rezultata i igre protiv Brazila mnogo ćemo dobiti na samopouzdanju", rekao je za SportSport.ba selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić.

Posebno u svemu treba pohvaliti Komitet za normalizaciju i nove vjetrove koji pušu u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Dogovoranje utakmice protiv Brazila ide tome u prilog. Nadajmo se da su nepovratno prošla vremena kada smo prijateljske utakmice igrali protiv NK Rijeke ili kada su se selektori smijenjivali zato što nisu htjeli igrati protiv Irana u Teheranu.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina već je jednom igrala prijateljsku utakmicu protiv Brazila. Bilo je to 18. decembra daleke 1996. godine, a Karioke su slavile sa 1:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.