Ibišević vodi Švabe u Evropu

Osam golova u 11 utakmica

Ibišević vodi Švabe u Evropu

E. Škorić

Vedad Ibišević, bh. reprezentativni napadač, svojim je dolaskom probudio nadu Stuttgarta da do kraja sezone izbori nastup na evropskoj sceni.

Ibišević je nakon pet sezona provedenih u Hoffenheimu odlučio ove zime krenuti u nove izazove. Osjetilo se da klub iz malog mjesta Sinsheima više nema ambicije kao prije nekoliko sezona, kada su se čak borili i za titulu. Dok se Hoffenheim borio za najviše domete, Ibišević je tresao protivničke mreže "kao lud".

Sjetimo se da je u sezoni 2008/09, odnosno u prvom dijelu iste, postiga 18 pogodaka. U tih 17 utakmica Vedo je pokazao kakv je igrač.  Zajedno sa Sejadom Salihovićem, još jednim bh. reprezentativcem, predstavljao je "bosansku magiju" u Bundesligi. Zajedno su to činili i Zvjezdan Misimović i Edin Džeko u Wolfsburgu. I sama pomisao na njih dvojicu u jednom kontekstu budi emocije. Miske i Edin su naprosto "prostudirali" njemačko "tržište".

Sada, jedan je u moskovskom Dinamu, drugi u Manchester Cityju. I nisu se Bog zna kako proslavili svojim odlascima iz Bundeslige. Ibišević je ostao u Njemačkoj. Napravio je veliki potez kada je u januaru prešao u grad Mercedesa. Čini se kao da se Ibišević ponovo rodio. Ponovo je strah i trepet za protivničke odbrane i ponovo niže golove. Pogađa iz raznih pozicija, otkriva se, trči lijevo i desno, opasan je glavom, jednako dobar i lijevom i desnom nogom.



U 11 odigranih utakmica od dolaska u Stuttgart naš reprezentativac postigao je osam golova. U posljednje četiri utakmice, ovo dobro zvuči, postigao je šest golova. U prošlom kolu, u utorak navečer, majstorski je zatresao mrežu na gostovanju kod Augsburga u 3:1 pobjedi. Tri dana ranije, prošlog vikenda, dvaput je matirao Mainzovog golmana.

Prije te utakmice, Stuttgart je u Dortmundu u najboljoj utakmici sezone remizirao sa aktualnim prvakom, Borussijom. Rezultat je glasio 4:4, a Vedo je postigao jedan gol. Prije nego su gostovali u Dortmundu, Švabe su bili gosti Hoffenheimu. Ibišević se vratio u bivši klub i "kaznio" ih s dva gola (2:1 pobjeda njegove momčadi), jasno im naglasivši da je profesionalac, da će, unatoč silnim emocijama, svoje igrače posmatrati kao najveće neprijatelje.

Uz osam postignutih golova, ne treba zanemariti svakako i pet njegovih asistencija. U Bundesligi je ukupno odigrao 990 minuta (11 utakmica po 90 minuta), nijednom nije počeo na klupi, niti napustio teren do kraja utakmice. Zaradio je dosad tri javne opomene, ali nijednom nije isključen.

Stuttgart je u posljednjih osam od mogućih 24 osvojio 20 bodova. Klub je trenutno na petoj poziciji koja vodi u Evropsku ligu, a od Lige prvaka dijeli ih sedam bodova. No, primarni cilj za momčad Brune Labbadie je da se izbori Evropska liga.

Nastavi li Vedo svoju formu, ali i Martin Harnik (15 golova u 30 utakmica) te Cacau, Okazaki, Schieber, Kuzmanović i drugi, navijači Stuttgarta nemaju potrebe strahovati. U sljedećoj utakmici Stuttgart dočekuje Werder Bremen, a onda slijede gostovanja Koelnu i Bayernu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.