Kesićevih 150 sekundi bahaćenja, udara na zdrav razum i bh. klupski fudbal

Kazna mora biti žestoka

Kesićevih 150 sekundi bahaćenja, udara na zdrav razum i bh. klupski fudbal · Komentar

Adnan Beganović

Prvi susret 11. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine juče su odigrali Tuzla City i Borac. U Srebreniku, po teškim uslovima za igru, u izjednačenom meču, slavio je Borac s minimalnih 1:0, no da se manje priča i piše o dobroj igri i pobjedi Borca, pobrinuo se glavni sudija meča Dragan Kesić.

Ističe 90. minut, četvrti sudija pokazuje da će se igrati još tri minuta sudijske nadoknade. Na semaforu stoji 90:15 u momentima kada golman Borca izbacuje loptu u aut i sjeda na travnati teren.

Medicinska služba banjolučkog kluba utrčava na teren, pruža mu pomoć. Na semaforu je 92:45 i 15 sekundi kasnije glavni sudija meča, onaj koji je četvrtom sudiji meča javio da će se igrati tri minute nadoknade, svira kraj.

Ime mu je Dragan Kesić, dolazi iz Romanovaca, sela koje pripada Gradišci, koje je smješteno na istočnim padinama planine Kozare. Vjerovatno je najpoznatija osoba u Romanovcima, a od juče je sasvim sigurno čovjek kojeg veliki broj ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, nikako ne želi vidjeti u svome gradu, odnosno na terenu gdje njihov klub igra domaće utakmice.

"Persona non grata" pojam je koji se upotrebljava za diplomate koji u jednom trenutku zbog svojih izjava ili ponašanja povrijede interese države u kojoj su u diplomatskoj misiji, te zbog toga na njenom tlu postanu nepoželjni.

Dragan Kesić bi zbog jučerašnjeg udara na zdrav razum ono malo ljubitelja fudbala koji prate bosanskohercegovački klupski fudbal morao postati "persona non grata" na svim premijerligaškim terenima.

Persona non grata

Oglasi

I ne zbog toga što je minut prije pogotka Borca napravio tri velike greške, nedopustive za sudiju elitnog ranga. Bilo koje zemlje, pa tako i Bosne i Hercegovine. Na sredini terena je svirao nepostojeći prekršaj za Borac, onda je dopustio da mu fudbaler Tuzla Cityja Harun Karić pred njegovim očima loptu demonstrativno udara od travnjak, pa zatim i da se prekršaj izvede desetak metara od mjesta gdje je napravljen.

Pravile su bosanskohercegovačke sudije i veće greške, prave ih i evropske iako odnedavno imaju i "VAR službu" u vidu pomoćnika. Postizali su se golovi u Bosni i Hercegovini iz nedozvoljenih pozicija, svirali su se jedanaesterci koji to nisu, a koji su odlučivali i pitanje prvaka.

Nisu svirani očigledni jedanaesterci, onda su svirani prekršaji pri svakom kontaktu kao da se radi o košarci, a ne fudbalu. Igralo se i popularnih "tri za tri", znalo se ko ispada a ko ne nekoliko kola prije kraja. I mnogo toga još. No, preživjela je Premijer liga.

Žalili su se oštećeni klubovi, ali su u isto vrijeme i ćutali kada bude oštećen njihov protivnik. Razumljivo, rekli bismo. Fair-play odavno ne stanuje u sportu. I da se razumijemo, pravit će se nabrojane greške i dalje, žalit će se oštećeni, pa će onda ćutati. Čak i kad VAR "zaluta" u Premijer ligu, iskustvo iz ovih najjačih liga nas uči, grešaka će biti.

I sudije se ljudi od krvi i mesa i želimo da vjerujemo da njihove greške su plod neznanja, ne namjere (nedosuđen penal, ofsajd pozicija...), no ono čemu smo juče svjedočili je bezobrazluk ili ako hoćete - pi*anje po bosanskohercegovačkom fudbalu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I upravo zbog toga, sramoćenja profesije i udara na zdrav razum onih koji prate bh. klupski fudbal, Kesić mora biti žestoko kažnjen. Ne treba mu dozvoliti da ikad više sudi utakmicu elitnog ranga, a ukoliko se "provuće" pa ponovo bude delegiran, klubovi koji ne budu javno tražili njegovo izuzeće, biće saučesnici u udaru na zdrav razum ljubitelja klupskog bosanskohercegovačkog fudbala.

Tih 150 sekundi Kesićevog bahaćenja može se i mora pretovoriti u 150 sekundi upozerenja. Bar toliko su zaslužili oni koji i dalje prate premijerligaško takmičenje.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Koliko me zdrav razum još uvijek služi nije ovako bili sa sudijama dok Vico nije došao u savez!!!! Udruženje premijerligaša, ne spominjete ga više, zašto?!?!?!?
20 0
Catanzaro
Niste tako pisali o Gigoviću i Sabriji kad su klali Velez na ocigled javnosti. Nego ste kao pudlice sutili nakon poklonjenih korona titula. Sada omalovazavate mjesto porijekla nekog seljaka koji nije produzio tri minute utakmicu a ona dvojica nas masakrirali. I neka vas kradu. Vico ne stedi ih ni malo
13 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti