Igrači River Plate ne mogu na SP

Maradona nastavio tradiciju svojih prethodnika

Igrači River Plate ne mogu na SP

Ako je vjerovati tradiciji Argentina ni ovaj put neće postati svjetski prvak. Diego Maradona je jučer objavio sastav reprezentacije Gaučosa koji je iznenadio sve, ali Diego nije promijenio navike svojih prethodnika.

Diego Maradona je nastavio praksu svojih prethodnika da ne poziva igrače River Plate u nacionalni tim. Na njegovom spisku od 30 igrača nalaze se imena igrača iz Lanusa, Colona, Newellsa, Argentinosa, Estudiantesa, ali ne i jednog od dva najveća argentinska i jednog od najvećih svjetskih klubova, River Plate.

Međutim, igrači Rivera nemaju samo problem doći do reprezentacije Argentine, nego i do dresa ostalih južnoameričkih selekcija. Ni na spiskovima ostalih južnoameričkih selekcija nema imena igrača River Plate. Prije četiri godine u Njemačkoj je od igrača Rivera igrao samo Julio Caseres za reprezentaciju Paragvaja, dok su u Japanu i Koreji 2002. godine bila četvorica, a dvojica od njih nisu ulazila u igru.

Najzastupljeniji su bili na prvenstvima u Švedskoj 1958. i Francuskoj 1998. godine kada ih je bilo po sedam. Najveće ime Rivera koje je igralo u Francuskoj bilo je ono Marcela Salasa, tada najbolje strijelca na svijetu, koji je nosio dres Čilea.  Po šest igrača Rivera je igralo u Čileu 1962. i Meksiku 1986. godine. Četvorica su bila u Italiji 1990. godine, a trojica u Njemačkoj 1974. godine.

Tradicija kaže da, kad god su igrači Rivera nosili igru Argentine, tada su bili prvaci. U dvije šampionske generacije, 1978. i 1986. godine igralo je pet, odnosno šest igrača Rivera. U prvoj generaciji su igrali kapiten Daniel Passarella, te golman Ubaldo Fihlol. Pred njih dvojice igrali su još Leopoldo Luque i Oscar Ortiz u prvom sastavu, dok su 1986. igrali Pumpido, Ruggeri....

Maradona je prije nekoliko dana u prijateljskoj utakmici protiv Haitija probao Ariela Ortegu, ali ga nije uvrstio na spisak za SP. Esteban Cambiasso ove sezone igra sjajno u dresu Intera, ali ima manu što je bivši igrač Rivera i to mu je bila prepreka da se nađe na Maradoninom spisku. U argentinskim medijima se pitaju jeli ovo slučajnost ili neko godinama trenira strogoću na igračima Rivera. Maradona je Bocin čovjek, ali se znalo desiti da su selektori bili ljudi iz Rivera, ali njihovih igrača nije bilo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.