Il Capitano: Neuništiv i vječan!

Pupi, sretan rođendan!

Il Capitano: Neuništiv i vječan!

Na današnji dan prije 38 godina rođen je jedan od najsvestranijih igrača u svijetu nogometa. Javier Adelmar Zanetti rođen je 10. augusta 1973. godine u pokrajini Buenos Airesa, Dock Sud.

Malo je takvih igrača u svijetu nogometa. Poznat je po snazi, otpornosti, izdržljivosti. Prije svega on je defanzivac, ali nije mu strana gotovo nijedna pozicija. Postigao je 34 gola u karijeri u svim takmičenjima.

Mnogi kada ga vide pomisle da mu je upisan pogrešan datum rođenja. Neuništiv je, vječan. On je temelj današnjeg Intera, ponos je navijača tim sa Giuseppe Meazze.

Sa sigurnošću možemo reći da je Zanetti jedan od najsvestranijih igrača u historiji nogometa. Napunio je danas 38 godina i njegova karijera se bliži kraju. Međutim, nakon završetka igračke karijere argentinska legenda zauzet će neko mjesto u Upraavnom odboru Nerazzurra, tako da će i dalje imati veliki uticaj u Interu.

Jose Mourinho, jedan od najboljih stručnjaka današnjice, ako ne i najbolji rekao je: "Svi igrači žele biti kao Javier Zanetti". Dok je njegov sunarodnjak Diego Simeone rekao: "Samo u jednom stanju nisam vidio Javiera Zanettija - da je ljut".

Njegovo ime nalazi se zapisano u svim srcima navijača Intera, ali i pored brojnih klupskih historijskih zapisa.

* Fali mu pet utakmica da bi sustigao Beppea Bergomija po broju nastupa za Inter. Bergomi je rekordnih 758 puta nosio dres Nerazzurra.
* Na utakmici protiv Udinesea 23. januara 2011. godine upisao je 520 nastup za Inetr u Seriji A, tako preskčivši Bergomija koji ima 519.
* Najuspješniji je kapiten Intera u historiji. Osvojio je 16 trofeja, a čak njih 15 kao kapiten (kapitensku traku dobio 1999. godine)
* U polufinalnoj utakmici Kupa Italije protiv Rome 11. maja 2011. godine ušao je među deset igrača na svijetu koji su upisali 1000 profesionalnih nastupa.
* Nalazi se na sedmom mjestu liste igrača sa najviše odigranih utakmica u Seriji A. On je sa svojim 563 nastup ana sedmom mjestu, ali zato je prvi među strancima.
* Nikada nije zaradio crveni karton na utakmici Serije A
* Najviše puta je nosio dres argentinske reprezentacije u historiji (145)

Sretan rođendan Il Capitano!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.