Ilsinho pogodio za put u Istanbul
Ukrajinsko polufinale riješeno je tek u finišu dvomeča

Polufinale Kupe UEFA: Shakhtar – Dynamo Kyiev 2:1

Ilsinho pogodio za put u Istanbul

Prvi finalista Kupe UEFA za sezonu 2008/09 je Shakhtar iz Donetska! Ukrajinsko polufinale riješeno je u 89. minuti kada je gostujuću mrežu pogodio Ilsinho čiji je gol odlučio putnika u Istanbul (2:1).

Nakon što je prvi susret prije sedam dana okončan bez pobjednika (1:1), činilo se da će i večerašnji duel biti okončan identičnim rezultatom. Međutim, kada su se svi pripremali za produšetke sijevnila je Ilsinhova ljevica.

Prvu priliku na utakmici imao je Ismael Bangoura, ali bez veće opasnosti po gol Pyatova. Uzvratio je Jadson u 11. minuti, ali je njegov udarac završio preko gola.

Ipak, šest minuta kasnije Brazilac je bio mnogo precizniji. Akciju je započeo Dario Srna, nakon čijeg centaršuta je Betao slabo reagovao i loptu odbio do Jadsona, a ovaj iz prve zakucao iza leđa nemoćnog Bogusha.

Gosti su nisu predavali, a do kraja prvog poluvremena imali su tri poluprilike za izjednačenje. Prvo je Aliyev u 27. minuti iz slobodnog udarca loptu poslao visoko preko gola, a sedam minuta kasnije i El Kaddouri je bio neprecizan. U 37. minuti Ognjen Vukojević je pogodio mrežu Shakhtara, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd.

Shakhtar – Dynamo Kyiev 2:1
Strijelci: 1:0 Jadson (17), 1:1 Bangoura (47), 2:1 Ilsinho (89).
DONETSK – Stadion RSC Olympiyskiy. Gledalaca: 30. 000. Žuti kartoni: Hubschman, Gladkiy (Shakhtar), Vukojević, Aliyev, Bangoura, El Kaddouri (Dynamo).
SHAKHTAR: Pyatov, Hubschman, Fernandinho, Jadson, Ilsinho /od 90. Lewandowski/, Luiz Adriano /od 70. Willian/, Gai, Rat, Chygrynskiy, Ischenko, Srna. Trener: Mircea Lucescu.
DYNAMO: Bogush, Betao, Vukojević, Sabljić, Aliyev, Bangoura, Eremenko /od 76. Correa/, Milevsiy, El Kaddouri, Ninković, Yussuf. Trener: Yuri Semin.   
Sudija: Olegario Banquerenca /Portugal/.
Ono što su propustili u prvih 45 minuta gosti su nadoknadili već na otvaranju drugug dijela. Već nakon 104 sekunde igre, neopreznost domaće odbrane iskoristio je Bangoura i vratio je stvari na početak. Artem Milevskiy je započeo akciju, a Aliyev je u prazan prostor loptu gurnuo za Bangouru, koji bez većih problema matira Pyatova.  

Primljeni pogodak malo je dekoncentrisao domaće igrače, koji su se „oporavili“ tek nakon dvadesetak minuta igre u nastavku. Tada je Ilsinho uposlio Jadsona, no Bogush je odličnoi reagovao i odbranio je njegov udarac. Tri minute kasnije uzvratio je Milevskiy, no ovaj put siguran je bio Pyatov. U 73. minuti gostujući golman je napravio grešku, no to nije iskoristio Fernandinho.

I kada se činilo da ćemo u Donetsku gledati produžetke, na scenu je stupio fenomenalni Ilsinho. Primio je loptu na vrhu šesnaesterca, na desnoj strani, predriblao dvojicu igrača iz zadnje linije Dynama i rutinski pogodio za veliko finale. Do kraja susreta gosti su pokušali odgovoriti preko Aliyeva, no njegov snažan udarac Pyatov je izbio u korner.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.