Iniesta: Barcelona je još uvijek najbolja

Sjajni veznjak Barcelone vjeruje u svoju ekipu

Iniesta: Barcelona je još uvijek najbolja

Andres Iniesta, jedan od najboljih fudbalera Barcelone i španske reprezentacije, dao je intervju za zvaničnu stranicu FIFA-e, govoreći o nastupajućem Svjetskom klubskom prvenstvu, kao i predstojećem duelu sa Realom i svojim ličnim uspjesima.


Za Iniestu je ovo treće Svjetsko klubsko prvenstvo. Kakva su sjećanja sa prethodna dva prvenstva?

"Bila su to dva različita iskustva. Jedno lijepo, drugo i ne baš. U prvom finalu na turniru u Japanu, izgubili smo od brazilskog Internacionala, a drugi puta smo slavili protiv Estudiantesa na turniru održanom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nadam se da ću i nakon ovoga turnira imati lijepe uspomene."

Barcelona je 2009. godine konačno osvojila Svjetsko klubsko prvenstvo, kakav je osjećaj?

"Mogu vam reći da smo uložili mnogo truda da bi to uspjeli. Igrali smo produžetak sa Estudiantesom i slavili smo. Nekada se čini da lako pobjeđujemo, ali to nije uvijek tako. Naši protivnici su veoma jaki i teško je pobijediti, a sigurno nas čeka težak posao i ove godine, ukoliko uđemo u finale."

Barcelonu čekaju veliki dueli u narednom periodu, počevši sa El Clasicom ovoga vikenda. Smatrate li da je ovaj tim Barcelone, jak, kao i prethodnih godina?

"Vjerujem da je ovo najbolji tim Barcelone u kojem sam igrao. Ova ekipa je svake godine sve jača. Tako to ide u fudbalu, svaki dan, svake godine se moraš dokazaivati - taktički, fizički. tehnički. Tim iz 2006. je bio bolji nego onaj iz 2001., a ovaj tim je još bolji."

Gledajući u prošlost, da li ste svjesni koliko ste bitnih golova postigli i na taj način zaslužili svoje mjesto u historiji fudbala?

"(smijeh) Svjestan sam da će ti golovi zauvijek biti upamćeni i da će, bez obzira na godine, moje ime biti povezano sa tim magičnim trenucima. Ponosan sam zbog toga. Privilegovan sam činjenicom da sam to doživio i to je nešto što je promijenilo moj život, ne samo u sportskom smislu, nego i generalno. Sve to mi je dodatni motiv da budem još bolji."

Iskreno, koliko puta ste gledali gol koji ste postigli u finalu SP-a u Južnoj Africi?


Mnogo, mnogo puta. Nikad se ne umorim gledajući to. Prelijepo je. Ne samo gol, već i njegov značaj i reakcija mojih saigrača i navijača. Nikada neću prestati gledati.

Na kraju, osvojili ste sve što se može osvojiti. Šta vas to motiviše da nastavite dalje?

To je lako - nikad se ne može umoriti od pobijeđivanja i uvijek si spremniji za daljnje izazove ukoliko pobjeđuje, a ne gubiš. Problem, ukoliko mogu tako reći, jeste, što se naši protivnici bolje pripremaju za nas i postaje mnogo teže, ali sve je to dio toga izazova." zaključio je sjajni veznjak Barcelone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.