Inter pobjedom želi ostati na vrhu

6. kolo Serije A

Inter pobjedom želi ostati na vrhu

Edmir Škorić

Gostovanjem Intera kod Sampdorije, te Fiorentine kod Livorna danas će početi 6. kolo italijanske Serije A. Svi ostali susreti igraju se u nedjelju.

Pobjedom u Đenovi Inter želi ostati na čelu

Gledajući tabelu nije teško zaključiti kojoj utakmici 6. kola Serije A pripada epitet derbija. To je, nedvojbeno, meč u Đenovi. Nakon prvog poraza, protiv Fiorentine u srijedu, Sampdoria se želi vratiti na pobjedničke staze. No, nisu našli najbolji trenutak za to. Stadion Luigi Ferraris ugostit će Inter, vjerovatno najjaču tim u Italiji ove godine. Đenovljani su posljednji put i jedini put bili osvajači Scudetta daleke 1991. godine, a kako su startovali u prvih pet kola ne bi bilo čudo da iznenade sve i okite se po drugi put naslovom prvaka Italije.

Trener Luigi Del Neri puno vjeruje svom sastavu, a njegov glavni adut napadač je Antonio Cassano, iako je najviše pogodaka postigao Daniele Mannini (3), a dva gola postigao je Pazzini. Igrači Sampdorije imaju težak zadatak, svojim navijačima dokazati da su ekipa koja nije slučajno zalutala u vrh tabele, te da je poraz od Fiorentine bio samo loš dan. U posljednjem susretu ove dvije momčadi prošle sezone rezultat je glasio 1:1. Ibrahimović, sada napadač Intera, doveo je Inter u vodstvo, da bi Delvecchio postavio konačnih 1:1.

Jose Mourinho izvest će sutra jedanaest svojih igrača koji će, bez sumnje, dati sve od sebe da Inter ostane na čelu. Kako Juventus na svom terenu igra protiv Bologne, Nerazzuri nemaju pravo na kiks, svjesni su toga svi u klubu. U srijedu su na Meazzi odigrali fantastičnu utakmicu i na kraju Napoli savladali sa 3:1, što je sigurno, poslije one pobjede nad Milanom, najbolja predstava kluba s Meazze ove sezone. Juventusovih "samo" 2:2 kod Genoe bilo je dovoljno da Inter preuzme prvo mjesto. Portugalski stručnjak puno vjeruje napadačkom dvojcu Eto'o-Milito, a ovi mu to vraćaju pogodcima. Sigurno, i u Đenovi će biti glavni adut crno-plavih.

Sulley Muntari i Wesley Sneijder nedostajat će Interu u sredini, no zato će iza napadača igrati Dejan Stanković. Još uvijek zbog povreda "out" su Materazzi i Thiago Motta. U susretu Sampdorije i Siene Franco Semoili pretrpio je povredu ramena i van terena biti če najmanje mjesec dana. Pietro Accardi i Vasco Regini su također povrijeđeni, dok je golman Vincenzo Fiorillo sa reprezentacijom Italije na SP-u do 20 godina.

Sampdoria - Inter (18:00)
SAMPDORIA: Castellazzi, Stankevicius, Gastaldello, Rossi, Zauri, Padalino, Palombo, Tissone, Mannini; Pazzini, Cassano,
INTER: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Chivu, Zanetti, Cambiasso, Vieira; Stanković, Milito, Eto’o.

Igrači koji nedostaju: Semioli, Accardi, Regini, Fiorillo (Sampdoria); Muntari, Sneijder, Motta, Materazzi (Inter).

Toskanski derbi sa različitim položajima

Toskanski derbi donosi susret momčadi koje su u dva različita položaja. Fiorentina je u gornjem dijelu Serije A, dok se Livorno nalazi na predposljednjem mjestu italijanskog šampionata sa svega dva osvojena boda i to jedan bod su uspjeli ostvariti i utakmici s Milanom, drugi s Cagliarijom. Mnogi smatraju da je glavni krivac za to prodaja glavnog igrača Alessandro Diamantija West Hamu. Livorno je jedan jedini pogodak u dosadašnjih četiri kola postigao protiv Napolija kada je tim iz Napljua slavio s 3:1.

U redovima Livorna zapaženu ulogu imaju iskusni napadači Francesco Tavano i Cristiano Lucarelli, dok je dobre partije pružao i posuđeni igrač iz Udinesea, Antonio Candreva. No, žele li i naredne sezone nastupati u ovom takmičenju, i ostali igrači moraju zapeti.

Za razliku od domaće momčadi, Viole nemaju velikog pritiska na svojim leđima. U srijedu su pobijedili Sampdoriju i sada su na petom mjestu sa 10 osvojenih bodova, a prije toga poraženi su od Rome (3:1) i od Lyona u Ligi prvaka (1:0), kada im je naš mladi reprezentativac Miralem Pjanić postigao pogodak. Trener Fiorentine Cesare Prandelli konačno će ponovo moći računati na bivšeg napadača Parme i Milana, Alberta Gilardina.

Bivši odbrambeni igrač Intera Nelson Rivas još uvijek nije potpuno spreman, no mogao bi ga trener Livorna svrstati među sastav. Ponovo će napadački dvojac predvoditi iskusni Lucarelli, a nešto iza njega igrat će opasni Francesco Tavano. Kod gostiju nema povrijeđenih Comotta i Santane, kao ni De Silvestrija kojeg će zamijeniti Martin Jorgensen. U početnih jedanaest trebao bi biti i rumunski napadač Adrian Mutu, koji će po svemu sudeći zamijeniti crnogorskog ofanzivca Stevana Jovetića.

Livorno - Fiorentina (20:45)
LIVORNO: De Lucia; Raimondi, Perticone, Miglionico, Pieri; Pulzetti, Moro, Filippini; Candreva; Tavano, Lucarelli.
FIORENTINA: Frey; Jorgensen, Gamberini, Dainelli, Gobbi; Marchionni, Montolivo, Zanetti, Vargas; Mutu, Gilardino.

Igrački koji nedostaju: Nelson Rivas (Livorno); Comotto, Santana, De Silvestri (Fiorentina).






Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.