IO N/FSBiH predlaže skraćenje Premijer lige

SportSport.ba saznaje

IO N/FSBiH predlaže skraćenje Premijer lige

Tragom informacija o mogućem skraćenju Premijer lige Bosne i Hercegovine do kojih je došao na portal, kontaktirali smo Darka Ljubojevića, jednog od dvojice potpredsjednika N/FSBiH.

Da su informacije istinite, te da Izvršni odbor ima u planu da pred narednu redovnu sjednicu Skupštine N/FSBiH upiti prijedlog o skraćenju najjačeg fudbalskog ranga potvrdio nam je Ljubojević.

"Činjenica je da su napredak i boljitak našeg fudbala naš glavni zadatak i svjesni smo da ovako više ne ide, a skraćenje lige je sasvim logičan potez. Najbolji dokaz za to su zemlje u našem bližem regionu koje su se odlučile da skrate svoja takmičenja, a napredak u njima je evidentan", rekao je Darko Ljubojević jedan od dvojice potpredsjednika N/FSBiH, dodavši:

"Ispred Izvršnog odbora N/FSBiH će za narednu redovnu Skupštinu N/FSBiH ići jedan prijedlog, odnosno ideja o skraćenju Premijer lige, a naravno o njemu će se glavni sud svojim glasovima dati delegati ovoga tijela", istakao je Ljubojević.

Za sada, prema riječima Ljubojevića, postoji ideja, ali bez konkretnih primjera kako bi najjači domaći fudbalski rang trebao izgledati, te po kojem bi se formatu igrao, a naravno tu su i propozicije takmičenja koje bi se usvajale naknadno.

"Trenutno imamo samo ideju, ali ništa drugo konkretno nemamo. Naknadno bi se trebalo odlučivati o tome da li bi liga u budućnosti brojala 10 ili 12 klubova, te kako bi se u tom slučaju došlo do željenog broja. Da li bi se liga 'srezala' odmah sa 16 na 12 klubova ili bi se išlo postepeno ka smanjenju lige, o tome će se naknadno pričati. Prije toga preostaje mnogo problematike da se riješi, i da se 'izmire' pojedine sukobljene strane", rekao je Ljubojević, najvjerovatnije aludirajući na mimoilaženje u mišljenju pojedinih delegata u Skupštini N/FSBiH. 

Iako će prvoplasirani timovi iz prvih entitetskih liga i dalje ostvarivati direktan plasman u Premijer ligu, Ljubojević kaže da će sami ustroj najjačih entitetskih liga biti prepušten entitetskim savezima.

"Mi nećemo ulaziti u nadležnosti entitetskih saveza, to pripada njima, a i njihovi predsjednici i predstavnici sjede u Skupštini N/FSBiH. Koliko ja znam Prva liga Republike Srpske pred početak ove sezone smanjena je sa 16 na 14 klubova, a planirano je novo smanjenje sa 14 na 12 timova", kazao je Ljubojević, dodavši da lige mnogo bogatijih zemalja nego što je naša igraju lige sa po 10 ili 12 klubova, a kao primjere naveo je Švicarsku i Austriju. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Skraćenje lige je neophodno. Samo na ovaj način naš klupski fudbal može prema naprijed. Samo tako možemo očekivati da kvalitet takmičenja poraste, a ja se nadam da ćemo u svemu ovome imati podršku medija", poručio je Ljubojević na kraju razgovora za SportSport.ba.

Na kraju vrijedi spomenuti da ovo prva inicijativa o skraćenju Premijer lige. Na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine N/FBiH prijedlog za skraćenje lige dao je drugi potpredsjednik Saveza Ivan Beus, ali isti nije prošao, a čak je bilo i prijedloga o proširenju elitnog ranga bh. fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.