Irci na Euru obilježavaju tragediju

Sjećanje na masakr

Irci na Euru obilježavaju tragediju

Naredni protivnik fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Republika Irska, na predstojećem će Euru obilježiti tragediju koja se desila prije 18 godina.  

Irci će u utakmici predstojećeg Evropskog prvenstva protiv Italije obilježiti tragediju koja se desila 18. juna 1994. godine u blizini Belfasta u Sjevernoj Irskoj.

 

Te noći prije 18 godina dvojica naoružanih pripadnika Ulster Volunteer Forcea, protestantske, Velikoj Britaniji lojalne naoružane grupe, ušla su u kafić gdje su navijači Republike Irske proslavljali pobjedu Iraca nad Italijom u okviru SP 1994. godine.

 

Naoružani napadači tom su prilikom ubili šest i ranili barem desetak ljudi, a taj je dan u istoriji ostao upisan kao Masakr u Laughinislandu.

 

Simbolično, sudbina je htjela da se Irska ponovo sastane sa Italijom na isti dan, 18. juna, 18 godina kasnije.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.