Irci traže ponavljanje utakmice
Henry je igrao rukom

Irci traže ponavljanje utakmice

Fudbalski savez Irske  je i zvanično zatražio od FIFA-e da ne registruje revanš meč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Francuske, već da naloži ponavljanje te utakmice.

"Očigledno je da je pogrešna odluka glavnog sudije da prizna neregularan gol nanijela ozbiljnu štetu integritetu našeg sporta i zbog toga pozivamo FIFA da naloži odigravanje nove utakmice", navodi se u saopštenju Fudbalske federacije Irske.

U saopštenju se dodaje i da je Međunarodna fudbalska federacija u obavezi da ne prizna rezultat utakmice Francuska - Irska zbog materijalne povrede pravila. Savez je naveo i da su i komesar FIFA i kontrolor suđenja, kao i svi zvaničnici na meču priznali da je asistent kod izjednačujućeg gola Francuske, Thiery Henry, rukom primio loptu koju je potom proslijedio ka strijelcu Williamu Galasu.

Igranje rukom, koje je irski savez nazvao namjernim, priznao je i sam Henry, ali je rekao da je to bilo slučajno, rekavši da on nije sudija. Golu Galasa prethodio je i ofsajd francuskih igrača, koji su sudije iz Švedske također previdjele.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.