Irska: Reprezentacija za koju nećemo navijati
Foto: EPA

Irci žele prolaz

Irska: Reprezentacija za koju nećemo navijati

M. Šljivak

Republika Irska će u Francuskoj upisati svoje treće učešće na prvenstvima Evrope.

Popularna Zelena armija je do Eura stigla preko Bosne i Hercegovine, a pri žrijebu nisu imali sreće, pa će se u Francuskoj za plasman u drugi krug boriti sa  Italijom, Belgijom i Švedskom. Ono što je sigurno, za Irce vjerovatno zbog poraza u baražu rijetko ko da će navijati u našoj zemlji.

Ircima se u ovoj grupi daju najmanje šanse za prolaz dalje. Međutim, selektor Martin O'Neill sa svojim izabranicima neće se predati tako lako.

Ova selekcija igra tipičan ostrvski fudbal. Žestoka borba za svaku loptu, dosta trke i predanost do samog kraja, glavne su karakteristike ove selekcije, koja u prošlosti nije imala mnogo uspjeha na prvenstvima.

Dva puta su Irci učestvovali na smotri najboljih selekcija Evrope. Oba puta im je kraj bio u grupnoj fazi, a s obzirom na imena protivnika u grupi, teško da i u Francuskoj mogu napraviti mnogo.

Ipak, niko na EP ne dolazi sa bijelom zastavom, a igrači selekcije Irske iza sebe imaju dovoljno iskustva iz engleske Premier lige da se do samog kraja ne predaju.

Popis:

Golmani: Keiren Westwood (Sheffield Wednesday), Shay Given (Stoke City), Darren Randolph (West Ham).

Odbrana: Seamus Coleman (Everton), Ciaran Clark (Aston Villa), John O'Shea (Sunderland), Richard Keogh (Derby County), Shane Duffy (Blackburn), Cyrus Christie (Derby County), Stephen Ward (Burnley), Robbie Brady (Norwich).

Vezni red: Glenn Whealan (Stoke City), Aiden McGeady (Everton), James McCarthy (Everton), James McClean (WBA), Jeff Hendrick (Derby County), David Meyler (Hull City), Wes Hoolahan (Norwich), Stephen Quinn (Reading).

Napad: Shane Long (Southampton), Robbie Keane (LA Galaxy), Jonathan Walters (Stoke City), Daryl Murphy (Ipswich).

Igrač u fokusu: Shane Long (Southampton)

Sjajni napadač Southamptona Shane Long glavna je napadačka opcija Irske na Euru. Iako u Francusku putuje i najbolji igrač ove selekcije u proteklih 15-ak godina Robbie Keane, Long je ipak u najboljim godinama i glavna je napadačka opcija ove reprezentacije.

Long je u karijeri odigrao 63 utakmice za nacionalni tim, a postigao je 16 pogodaka.

Statistika:

Nastupi na EP: 2

Najbolji rezultat: Grupna faza

Najviše nastupa: Robbie Keane (143)

Najbolji strijelac: Robbie Keane (67)

Raspored na EP:

13. juni - Švedska

18. juni - Italija

22. juni - Belgija

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi