Islandska banka preuzela West Ham

Islandska banka preuzela West Ham

Novi vlasnik engleskoga premierligaša West Ham Uniteda zove se Straumur Burdaras Investment Bank. Islanđani su klub preuzeli danas.

Preuzimanje je objavljeno nakon što je postalo izvjesno da dosadašnji vlasnik kluba, također Islanđanin Bjorgolfur Gudmondsson, neće uspjeti ispoštovati rok za otplatu duga istoj banci, nacionalizovanoj od islandske države tokom nedavnoga sloma bankarskog sistema u ovoj ostrvskoj državi.

Objava je stigla nekoliko sati prije nego je Gudmondssonu, koji je klub preuzeo 2006. godine uz garancije novih vlasnika, istekao moratorij za otplatu nakupljenih dugovanja.

Nesretni dosadašnji vlasnik napušta klub. I on je stradao od posljedica bankarske krize u domovini, koja je rezultirala kolapsom Landsbakija, bankarske institucije u kojoj je držao 41 posto vlasničkog udjela.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.