Ista ljubav, ista strast, samo su boje različite!
Željeli priznati ili ne, napredovali smo od ove slike pa do danas

Welcome to SARAJEVO

Ista ljubav, ista strast, samo su boje različite!

Atina ima Panathinaikos i Olympiacos, Istanbul Fenerbahce i Galatasaray, Rim Lazio i Romu, Beograd Partizan i Crvenu zvezdu, Lisabon Benficu i Sporting, Buenos Aires Boca Juniors i River Plate, Glazgov Celtic i Rangerse. London je pun gradskih derbija, baš kao i Moskva, ali samo Sarajevo ima ono što nema niko, duel Željezničara i Sarajeva!

Utakmica koja makar na 48 sati podijeli grad, koji nikada niko drugačije nije uspio podijeliti, na njegove plave i bordo dijelove. Po 102. put u historiji gradskog derbija koplja će ukrstiti fudbaleri Sarajeva i Željezničara.

Mnogi vjerovatno konstatuju već nakon što su pročitali velike svjetske gradske derbije kako im naš nije ni do koljena? E pa nije tako, oni nama nisu ni do koljena!

Nisu nam do koljena jer nas ne dijele ni rasa, ni nacija, ni boja kože, niti politička uvjerenja. Dijeli nas ista ljubav prema dvije različite boje – plavoj i bordo.

Šta znaju Grci šta je Vratnik, šta Bistrik, a šta Čaršija? Kako objasniti mahnitom Argentincu da dva brata blizanca navijaju za dva različita kluba. Kako da shvati Rus da u istom trenutku izađu iz kuće sa dva različita šala oko vrata? Kako pojasniti Škotu da će se u istom trenutku obojica zajedno vratiti kući, jedan tugujući, drugi pjevajući? Kako Turčin da shvati da će poraženom narednih nekoliko dana biti teško na poslu, da će možda uzeti bolovanje kako bi izbjegao provokacije i razne šale od pobjedničke strane?

Gore od svega bilo bi objasniti jednom Austrijancu koji navija za Rapid i iz dna duše mrzi bečku Austriju, kako je neko spreman kladiti se u to da mu klupskom bojom gradskog rivala u slučaju poraza prefarbaju auto, još teže bi to shvatio pedantni navijač Bayerna. Kako bi to tek bilo teško pojasniti nekom Brazilcu? Ma nikako! 

Ne mogu oni to shvatiti, džaba sve priče, slike i video snimci. S tim se rodiš, s tim živiš, na kraju sa tim i umreš. Džaba prijatelji, jer to što ima Sarajevo nema niko. Na kraju neka oprosti Miljacka, koja samo prividno dijeli grad, ali jedini trenuci kad je Sarajevo zaista podijeljeno jesu dan pred, tokom derbija i dani poslije derbija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nikad više stranih sportskih novinara nije akreditovano za jedan meč dvaju gradskih klubova, rivalitet koji traje od 1954. godine. Interesantni smo im, kako ne bi bili. Gdje to još u pola noći 50.000 duša dočeka svoju fudbalsku reprezentaciju? Kolege, nadamo se da ćete danas uživati u sjajnoj atmosferi koju će prirediti navijači Sarajeva i Željezničara.

Welcome to Sarajevo!

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.