Italija konačno prestaje igrati defanzivan fudbal?

Cesare Prandelli želi da njegova reprezentacija igra Totalni fudbal

Italija konačno prestaje igrati defanzivan fudbal?

A. Haznadarević

Selektor fudbalske reprezentacije Italije Cesare Prandelli najavljuje da bi njegova selekcija na  predstojećem Evropskom prvenstvu mogla uvesti novinu u način igranja, te da ne planira igrati defanzivan fudbal.

Defanzivan stil igre Italijana je praktično postao prepoznatljiv u svijetu fudbala, ali njihov trenutni selektor ne gaji simpatije prema takvom načinu igre, te bi ubrzo mogao unijeti veliku promjenu u stilu igre "azzurra".

"Italija u ovom trenutku nema zvijezde, ali imamo dobru momčad i možemo igrati dobro. Želim da gradimo akcije, a ne da samo pasivno čekamo suparnika", smatra Prandelli koji priznaje da je veliki fan Ajaxovog Totalnog fudbala:

"Kakvu ćemo Italiju gledati na Europskom prvenstvu? Modernu, onu koja može igrati napadački, briljantno. Inspiracija mi je Totalni nogomet koji je Ajax igrao u sedamdesetim godinama, bila je to momčad ispred vremena."

U svakom sučaju bit će zanimljivo vidjeti da li Italija može bez svog prepoznatljivog "catenaccia", a priliku da predstavi svoju viziju Prandelli će imati odmah u grupnoj fazi takmičenja kada će za protivnike imati reprezentacije Španije, Hrvatske i Irske.

Selektor Italijana nije propustio priliku da istakne kako se ne boji favorita ove grupe, aktuelnog svjetskog i evropskog prvaka:
"Španci su iznimno jaki, ali ne i nepobjedivi", zaključuje Prandelli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.