Iz Borca su se oglušili na poziv sudije

Saopštenje FK Sarajevo

Iz Borca su se oglušili na poziv sudije

Nakon što je derbi susret 9. kola BH Telecom Premijer lige BiH između Sarajeva i Borca, kod rezultata 0:0, prekinut od strane navijača, te nakon što je Takmičarska komisija N/FSBiH susret registrovala rezultatom 3:0 u korist kluba iz Banje Luke, u vidu saopštenja stigla je i reakcija iz FK Sarajevo.

U cijelosti vam prenosimo saopštenje FK Sarajevo povodom odluke Takmičarske komisije N/FSBiH.

“Tragom informacija iz medija da je takmičarska komisija NFSBiH registrovala rezultat utakmice IX kola BH Telecom Premijer Lige BiH koja se dana 25.09.2013. godine igrala na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” između FK Sarajevo i FK Borac u korist gostujuće ekipe 0:3, ovim putem Fudbalski klub Sarajevo želi javnost, pa i organe Saveza, upoznati sa nizom činjenica i propusta organa NFSBiH, istovremeno ističući da se službena lica na ovoj utakmici nisu ponašala u skladu sa pravilnicima i propisima NFSBiH, što argumentujemo sljedećim:

1. Prekid utakmice je izazvan ulaskom četiri huligana, koji su se uputili prema tribini sa gostujućim navijačima, te niti jednim potezom nisu ugrozili sigurnost igrača i predstavnika obje ekipe, kao ni službenih lica, i isti je trajao manje od 5 minuta, nakon čega su snage zaštitarske agencije i MUP-a Kantona Sarajevo, kojih je bilo i više nego dovoljno na stadionu, situaciju na stadionu imale pod punom kontrolom.

2. Službena lica su kasnila sa formiranjem kriznog štaba, te tek nakon insistiranja predstavnika FK Sarajevo, isti oformila i održala sastanak kojem su prisustvovali delegat meča, glavni sudija, predstavnik FK Sarajevo, predstavnik FK Borac, komesar za bezbjednost FK Sarajevo i predstavnik MUP-a Kantona Sarajevo. Na tom, jedinom zvaničnom sastanku koji je održan u sobi za brifing, donešena je jednoglasna odluka, a na preporuku predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo koji je garantovao bezbjednost svih aktera utakmice i uz saglasnost svih prisutnih, da se utakmica nastavi bez pražnjenja tribina.

3. Glavni sudija je pištaljkom oglasio poziv igračima gostujuće ekipe, o koji su igrači Borca oglušili, te su nakon toga, a na prijedlog rukovodstva FK Borac, odbili izaći na teren.

4. Nezvanično je od strane sudije zatraženo pražnjenje sjeverne tribine stadiona Koševo, što je i učinjeno, nakon čega je donešena odluka da se utakmica prekine, što smatramo sramotnim i protivno svim pravilima nogometne igre. Za svo to vrijeme, službena lica niti jednom nisu izašla na teren da vide da li su se stekli uslovi za nastavak utakmice.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iako smo to tražili, nije nam dozvoljen uvid u izvještaje i zapisnike službenih lica sa predmetne utakmice, nije nam dozvoljeno da prisustvujemo sjednici takmičarske komisije, a posebno nas brine to što se, izgleda, izvrtanjem činjenica i faktičkog toka događaja na utakmici nakon kratkotrajnog prekida, usmjeriio zaključak Takmičarske komisije protiv FK Sarajevo.

Istovremeno, kao klub, žalimo zbog prekida utakmice i ponašanja 4 huligana na istoj, te smo spremni suočiti se sa svim odlukama Disciplinske komisije NFSBiH”, stoji u saopštenju FK Sarajevo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.