Izbori završeni, da li je Sloboda izgubila?

Predizborna lakrdija mogla bi koštati Slobodu

Izbori završeni, da li je Sloboda izgubila?

Midhat Šljivak

Lijepa priča se proteklih nekoliko godina vezala za tuzlansku Slobodu, no sve što je lijepo u Bosni i Hercegovini često traje kratko.

Od februara 2013. godine i dolaska Azmira Husića na mjesto predsjednika Upravnog odbora, Tuzla je oživjela na fudbalskoj mapi, a crveno-crni su od prosječnog tima koji se "vukao" u Federalnoj ligi, te između sredine premijerligaške tabele i njenog začelja, postali kandidati za evropska takmičenja i trofeje. Međutim, da svaka lijepa priča ne mora imati lijep kraj, pokazalo se u proteklih nekoliko mjeseci.

Nakon tri i pol godine provedene na čelu Fudbalskog kluba Sloboda Azmir Husić je podnio ostavku, a njegov odlazak šokirao je navijače tuzlanskog kluba, koji su se u isto vrijeme podijelili na one "za" i one "protiv" Husića.

"Amerikanac" kako ga zovu u Tuzli odlučio se na odlazak jer prema njegovim riječima obećanja od rukovodećih struktura grada i gradonačelnika Jasmina Imamovića nisu ispunjena, dok iz drugog tabora pak tvrde da je njegov odlazak namjerno tempiran pred izbore kako bi pomogao opoziciji, a u ovom momentu je to možda i najmanje važno jer crveno-crni su ostali bez čovjeka koji je za kratak period od Slobode napravio klub koji je postao bitan faktor u bh. fudbalu.

Novca za Slobodu, barem u onom iznosu koji je očekivao Husić vjerovatno i dalje neće biti, tako da Husićevog eventualnog nasljednika, kako god se zvao, očekuje nezahvalan posao.

Raskol neposredno prije izbora

Slučajno ili ne, potpuni pad i raskol Slobode desio se neposredno prije izbora. Mnogo je zapleta bilo unutar tuzlanskog tima, a razgovori su umjesto s ljudima koji imaju riješenje za izlazak iz krize, obavljani su prema stranačkoj boji i podobnim bivšim i sadašnjim članovima kluba i za divno čudo navijačima.

Klub je, što je razočaravajuće, u predizborno vrijeme postao idealno mjesto za ostvarivanje političkih ciljeva. Ko je kriv, ko je od Slobode napravio predizbornu igračku nije ni važno. Napravljena je podjela i među pojedinim navijačima koji su svrstavanjem na jednu ili drugu stranu ustvari pokazali da Sloboda nije njihova jedina stranka, kako to često vole reći. Odnosi su narušeni ali još uvijek nije kasno da se izglade, pitanje je samo postoji li dobra volja za to i mogu li akteri ove krize pobijediti svoj ego.

Dan nakon izbora postavlja se pitanje da li je Sloboda najveći gubitnik izbora? Neki će reći da ostanak Jasmina Imamovića  na čelu grada za čije vladavine se ugasio KK Sloboda i za čije vladavine se pričalo o fuziji Slobode i Olimpika znači i da su crveno-crni izgubili na izborima. Međutim, postavlja se pitanje da li bi dolazak na vlast onih koji su širom države od sportskih kolektiva napravili svoje igračke donio dobro ponosu Tuzlaka? Mnogo je pitanja, a odgovore će dati vrijeme.

Činjenica je da je Sloboda u velikim problemima, da je odlazak "Amerikanca" dobro uzdrmao crveno-crne i da će njegov eventualni nasljednik morati zadignuti rukave, a ukoliko izoastane podrška novog-starog gradonačelnika, Slobodi se ne piše dobro.

Velika šteta od strane grada je napravljena neplaćanjem rate reprograma zbog čega bi Sloboda mogla ostati i bez novca zarađenog u Evropi, a ono što je za sada dobro po tuzlanski tim je činjenica da Azmir Husić neće tražiti povrat uloženih tri miliona maraka u klub, sve dok je FK Sloboda Udruženje građana. Ukoliko bi "Amerikanac" tražio povrat svojih sredstava klub bi se našao u bezizlaznoj situaciji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ima li izlaza iz ove situacije?

Izbori su završeni, tako da se život vraća u normalu što samim tim znači i da bi se akteri predizborne Slobodine lakrdije trebali okrenuti sportu. Navijači su s pravom zabrinuti, pitaju se šta i kako dalje? Izlaz postoji, samo pitanje je da li su gradonačelnik i predsjednik u ostavci spremni na razgovor nakon mnogo teških izgovorenih riječi.

Odrasli su ljudi, a ako žele Slobodi dobro što se da naslutiti iz njihovih izjava u proteklom periodu, onda ego moraju ostaviti po strani i sjesti za stol. Sloboda i Tuzla su jedno, a "Amerikanac" je pokazao da zna, da je i za kratko vrijeme od kliničkog mrtvaca u stanju napraviti klub kojeg se boje i kojeg respektuju u cijeloj državi. Upravo zbog toga u ovom momentu su Imamović i Husić dobitna kombinacija, iako to izgleda nezamislivo, a svaka drugo rješenje moglo bi biti pogubno za crveno-crne.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi