Jahić od prve minute protiv Porta

Liga prvaka

Jahić od prve minute protiv Porta

Večerašnjim utakmicama, između Shakhtara i Zenita, te Porta i Apoela, biće kompletirano treće kolo u grupi G Lige prvaka.

Najzanimljivije će biti na Donbass Areni u Donjecku, gdje će snage odmjeriti, domaćin, Shakhtar i Zenit.

"Moramo pobijediti. I sami možete vidjeti, koliko nam je ova utakmica bitna. Dovoljan je pogled na tabelu, gdje se nalazimo u teškoj situaciji, nakon dva kola. Shakhtar se mora vratiti na vrh, a za nas ne postoji druga opcija"- rekao je odbrambeni nogometaš Shakhtara, Dmytro Chygrynskiy.

"Ne trebam ni ponavljati koliko nam je ovaj susret bitan. UVijek je teško igrati pod pritiskom, zbog važnosti utakmice. Mi moramo ići na sve pobjede u ovoj grupi."- izjavio je Mircea Lucescu, pa je dao i kratki komentar o subotnjoj utakmici domaćeg prvenstva, protiv Tavriye: "Pokazali smo svoj karakter pobjedom u sudijskoj nadoknadi. Naravno, možete pričati o sreći, ali ključ uspjeha je nepokolebljiva hrabrost i odlučnost mojih igrača".

U domaćem ukrajinskom prvenstvu, trenutno su tri ekipe bez poraza, a upravo Shakhtar predvodi taj trojac. Oni, baš kao i Dinamo Kiev, imaju 33 boda iz trinaest utakmica i nisu ubilježili niti jedan poraz, ali imaju nešto bolju gol razliku od Dinama. Ove sezone nemaju poraz na domaćem terenu, u bilo kojem takmičenju, pa bi i to mogla biti njihova prednost pred večerašnji susret. Za utakmicu protiv Zenita je nedostupan samo Yaroslav Rakitskiy, koji služi drugu utakmicu suspenzije. Jednu je već odslužio, te bi mogao igrati tek u revanšu protiv Zenita.

"Teško je reći koji tim ima trenutno bolji napad. Proveo sam dvije godine u Zenitu i moj tim je postigao mnogo golova, više nego bilo koji ruski klub. Dolaskom u Zenit sam zatekao jak klub, pa nije bilo potrebe za pojačanjima. Teško je predvidjeti rezultat, ali sam siguran da će moja ekipa iskoristiti svoje sposobnosti i da ćemo kontrolisati utakmicu i diktirati tempo. Shakhtar je veoma sposoban tim i Lucescu je u pravu kada kaže da će igrati napadački, kao i uvijek, jer u ekipi ima pet Brazilaca."- komentarisao je Luciano Spalletti na sinoćnjoj konferenciji za štampu.

Strateg Zenita je pričao i o dolasku u Donjeck, prije pet godina, sa ekipom Rome. Spomenuo je tadašnju snagu Shakhtara, a kao još jedan plus ukrajinske ekipe, je naveo njihov novi stadion. Aleksandr Anyukov je u subotnjoj utakmici, protiv Dinama iz Moskve, izašao iz igre zbog povrede koljena, dok u Donjeck nije otputovao Kerzhakov.

Glavni arbitar na ovoj utakmici će biti najpoznatiji belgijski sudac, Frank De Bleeckere.

Mogući sastav Shakhtara: Rybka, Srna, Chyzhov, Chygrynskiy, Shevchuk, Hubschman, Mkhitaryan, Adriano, Texeira, Willian, Luiz Adriano.

Mogući sastav Zenita: Malafeev, Luković, Bruno Alves, Lombaerts, Criscito, Faizulin, Denisov, Shirokov, Zyryanov, Bukharov, Danny.


Apoel, našeg Sanela Jahića, će doći na noge ekipi Porta, u sklopu večerašnje utakmice grupe G.

"Ovo je važna utakmica, ali nama je svaki duel važan, još jedna prilika za pobjedu. Apoel ima istog trenera, već pet godina i sada skupljaju Evropsko iskustvo. Njihova snaga leži u kontranapadima i koriste skoro svaku grešku protivnika, kao što smo vidjeli protiv Shakhtara. Pobjeđivanje u utakmicama je karta za drugi krug takmičenja, tako da nam je svaki susret bitan"- izjavio je Vitor Pereira, trener Porta.

Porto u domaćoj ligi dijeli prvo mejsto sa Benficom i ima 17 osvojenih bodova iz sedam utakmica. U svim takmičenjima, ove sezone, imaju samo jedan poraz i to baš poraz iz prošle utakmice u Ligi prvaka, protiv Zenita. U zdravstvenom biltenu nema upisanih igrača Porta, jer nakon povratka Klebera, poslije ozljede ramena u utakmici sa Shakhtarom, Pereira nema više ozlijeđenih igrača.

"Nećemo odstupati od svog stila igre. Porto će nam prouzrokovati probleme, jer imaju jako brz napad i moramo pronaći rješenje za to. Poslije dva kola smo prvi u grupi, ali je još rano pričati o prolasku. Sretni smo igrom i rezultatom iz prve dvije utakmice i želimo dobar rezultat sutra. U prošle dvije godine, Porto je izgubio Brunu Alvesa, Meirelesa i Falcaa, ali i trenutni igrači su im jako slični. Oni su najjači tim ove grupe i moramo ih poštovati"- završio je svoje izlaganje na sinoćnjoj pres konferenciji Ivan Jovanović, trener Apoela.


Kiprani su u prošlom kolu, igranom proteklog vikenda, izgubili prvu poziciju na tabeli. Poraženi su od AEL Limassola na svom terenu. Sanel Jahić je odigrao svih 90 minuta u toj utakmici, a i večeras bi trebao početi u prvih jedanaest. Marcinho je napustio subotnju utakmicu domaćeg prvenstva, zbog povrede i nije siguran za utakmicu protiv Porta. Paulo Jorge i Gustavo Manduca bi se trebali oporaviti od ozljeda, te tako možda nastupiti večeras.

Glavni sudac na utakmici će biti Francuz, Antony Gautier, a susret se igra na Dragao stadionu, u Portu.

Mogući sastav Porta: Helton, Sapunaru, Otamendi, Rolando, A. Pereira, Fernando, Guarin, Moutinho, Hulk, Kleber, Rodriguez.

Mogući sastav Apoela: Chiotis, Poursaiditidis, Jorge, Jahić, Boaventura, Morais, Pinto, Trickovski, Marcinho, Manduca, Ailton.

Poredak nakon dva odigrana kola u grupi G: Apoel FC 4, Zenit 3, Porto 3, Shakhtar 1 bod.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.