Jahićev APOEL na teškom gostovanju

Liga prvaka, grupa G

Jahićev APOEL na teškom gostovanju

Večeras su na rasporedu utakmice Lige prvaka u grupama E, F, G i H. APOEL, našeg Sanela Jahića, ide na teško gostovanje u Rusiju, kod Zenita, gdje bi već večeras mogao obezbijediti prolaz dalje.

Zenit (2) - APOEL (1)

Zenit igra dosta dobro ove sezone, kako u ruskoj Premier ligi, tako i u Ligi prvaka. Trenutno se ruska momčad nalazi na drugom mjestu u grupi G, sa sedam osvojenih bodova iz četiri susreta. Prva utakmica između ova dva protivnika je igrana još u prvom kolu Lige prvaka, a tada je APOEL bio uspješniji u Nikoziji. Rezultat je glasio 2:1 za Kiprane, a to je bio jedan od najbržih preokreta u ovosezonskoj Ligi prvaka. Naime, tada je Zyryanov pogodio za vodstvo Zenita u 63. minuti, da bi u periodu od 73. do 75. minute, Manduca i Ailton donijeli potpuni preokret. 

Činilo se to kao veliko iznenađenje i trenutak slave APOEL-a, ali oni su pokazali da imaju ozbiljne namjere u Ligi prvaka i nastavili su sa odličnim rezultatima. Istina, nisu pružali blistave partije, ali su koristili svoje šanse i dolazili do dobrih rezultata. Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Sanel Jahić, također je dao svoj doprinos u tim partijama, a ukupno je odigrao 115 minuta u četiri APOEL-ova susreta. 

Ivan Jovanović, srbijanski stručnjak na klupi kiparske ekipe, koristio je Sanela uglavnom na poziciji defanzivnog veznog i davao mu šanse u drugom poluvremenu. Bivši igrač Željezničara je započeo samo jednu utakmicu od prve minute i to onu protiv Shakhtara u drugom kolu, a večeras bi prema prognozama poznatog portala goal.com, mogao ponovo zaigrati od prve minute. Ekipa iz Nikozije bi večerašnjom pobjedom obezbijedila plasman u drugi krug najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Ruska ekipa neće moći računati samo na Aleksandra Kerzhakova, zbog ozljede. Dobre vijesti za Luciana Spallettija su došle u petak, kada se vratio ozlijeđeni Danny, nakon povrede koljena. Ivan Jovanović neće imati problema sa izborom prvih jedanaest, a jedino je Ailton rovit i upitan za nastup.

"Mi nećemo mijenjati svoju taktiku, a naš pristup će biti isti, kao i u prethodnim utakmicama. Naravno, vremenski uvjeti u Sankt Peterburgu nisu isti kao na Kipru, ali mi ne možemo to promijeniti. Ako prođemo među 16 najboljih ekipa, biću najsretniji trener na svijetu. Veoma smo blizu tom cilju, ali nas očekuju još dvije teške utakmice. Zenit je velika ekipa sa mnogo evropskog iskustva i velikom budućnosti. Kerzhakov je doista bitan igrač za njih, ali oni posjeduju veliki broj kvalitetnih igrača koji će ga moći zamijeniti", rekao je Ivan Jovanović, strateg APOEL-a.

Susret se igra večeras od 18 časova, na Petrovski stadionu. Pravdu će dijeliti Nijemac, Felix Brych.

Mogući sastav Zenita (4-4-2): Malafeev, Anyukov, Alves, Lombaerts, Criscito, Bystrov, Denisov, Zyryanov, Shirokov, Bukharov, Danny.

Mogući sastav APOEL-a (4-3-2-1): Pardo, Poursaitidis, Jorge, Jahić, Oliveira, Morais, Pinto, Marcinho, Manduca, Trickovcki, Solari.


Shakhtar (4) - Porto (3)

Shakhtar se našao u nezavidnom položaju, nakon poraza od Zenita, početkom tekućeg mjeseca. Sada se Ukrajinci nalaze na posljednjoj poziciji grupe G, sa jako malim šansama za prolaz dalje. U dosadašnje četiri utakmice nisu uspjeli ubilježiti pobjedu, a došli su do samo dva remija, uz isto toliko poraza. Sa druge strane, Porto je odlično otvorio sezonu u Ligi prvaka, ali su potom posustali. 

Naime, izabranici Vitora Pereire su pobijedili u prvom kolu, upravo večerašnjeg protivnika, a onda su nanizali nekoliko loših rezultata. Prvo su izgubili od Zenita, potom upisavši remi protiv APOEL-a, da bi u revanšu protiv iste ekipe izgubili. Ipak, Portugalci i dalje imaju svoje šanse, ali za nešto više će im trebati pobjeda večeras. 

Veliko iznenađenje se dogodilo u subotu, kada je Porto u domaćem kupu poražen sa visokih 3:0 od Academice. Academici je trebalo samo 24 minute da dođe do tri gola i tako eliminiše favorizirane goste iz ovog takmičenja. Mircea Lucescu neće moći računati na Darija Srnu, jer je u prošlom kolu zaradio suspenziju, dok gosti imaju na raspolaganju sve igrače.

"Nije korektno porediti utakmicu protiv Academice u portugalskom kupu, sa ovom večerašnjom u Ligi prvaka. Ne želim pričati o tom porazu. Moramo zaboraviti subotnji poraz, što je prije moguće. Ovdje smo došli sa ispravnim stavom i odlično pripremljeni. Moramo pobijediti u Donjecku, ako želimo otvoriti vrata za naredni krug", rekao je Vitor Pereira, te se osvrnuo na večerašnju taktiku svoje ekipe:

"Moraćemo igrati brz i agresivan nogomet. Znamo da će Shakhtar izgubiti sve šanse za prolaz dalje, ukoliko ne pobijedi večeras. Naši protivnici će igrati na sve ili ništa i svjesni su rizika. Oni će učiniti sve kako bi došli do pobjede, a mi ćemo morati paziti na to i biti oprezni. Ja imam vjeru u svoje igrače i njihov talenat."

Donbass Arena će ugostiti ove dvije ekipe, večeras od 20 sati i 45 minuta. Glavni arbitar će biti Craig Thomson, najpoznatiji škotski sudac.

Mogući sastav Shakhtara (4-2-3-1): Rybka, Kobin, Rakytskiy, Kucher, Rat, Hubschman, Mkhitaryan, Costa, Teixeira, Willian, Luiz Adriano.

Mogući sastav Porta (4-1-2-3): Helton, Fucile, Otamendi, Rolando, Pereira, Fernando, Moutinho, Belluschi, Hulk, Kleber, Rodriguez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.